Головна Новини Ринок України Заявление Комитета ВРУ по вопросам агрополитики касательно отмены возмещения НДС при экспорте...

Заявление Комитета ВРУ по вопросам агрополитики касательно отмены возмещения НДС при экспорте масличных

В компанию “ПроАгроГруп” поступило заявление членов Комитета Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений относительно отмены возмещения НДС при экспорте масличных культур (соя, рапс, подсолнечник).

ЗАЯВА

членів Комітету Верховної Ради України з питань
аграрної політики та земельних відносин

7 грудня 2017 року Верховною Радою України прийнято в другому читанні та в цілому проект Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році”.

До зазначеного законопроекту народним депутатом України Сидорчуком В.В. було внесено поправку № 180, якою передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті технічних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

Зазначена поправка порушує статтю 116 Регламенту Верховної Ради України, відповідно до якої пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою України за основу.

Текст законопроекту, прийнятий у першому читанні, не містив змін до Перехідних положень Податкового кодексу України, якими було б передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті відповідних культур. Тобто відповідне положення Урядом не пропонувалося та не аналізувалося, а відтак відповідні доходи не заплановано у підготовленому Кабінетом Міністрів України та прийнятому Верховною Радою України проекті Державного бюджету України на 2018 рік.

Під час розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України зазначену поправку за ініціативою народного депутата України І.В. Мірошніченка було поставлено на голосування і не підтримано більшістю народних депутатів України.

Відповідно до частини восьмої статті 45 Регламенту Верховної Ради України пропозиції чи поправки, які не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів на підтримку, вважаються відхиленими.

Однак, Головою Комітету з питань податкової та митної політики Н.П. Южаніною перед голосуванням за прийняття цього законопроекту в цілому було повторно оголошено низку поправок, відхилених народними депутатами України, з проханням про їх підтримку. Серед названих поправок була і поправка № 180. Проте, під час їх оголошення не було сказано про їх зміст. Тому, під час голосування за підтримку названих поправок, велика частина народних депутатів України, в тому числі і з тих, які поставили підписи під цією заявою, були введені в оману і не розуміли, що голосують за скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур.

Наголошуємо, що скасування бюджетного відшкодування податку на додану вартість при експорті олійних культур нанесе велику шкоду сільському господарству України, адже призведе до падіння закупівельних цін на них, що почало відбуватися на наступний же день після прийняття цієї поправки. Загальні втрати аграріїв складуть декілька мільярдів гривень.

В цілому, дані культури займають 58,9 % від усіх посівних площ, зайнятих під зерновими і зернобобовими культурами.

Більш того, скасування відшкодування ПДВ при експорті відповідних олійних культур є грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Зокрема, за Генеральною угодою з тарифів і торгівлі сторони можуть тимчасово встановлювати обмеження експорту лише з метою попередження чи послаблення критичного дефіциту товарів, що мають вагоме значення для цієї сторони, що явно не відповідає нинішній ситуації в Україні, яка є світовим лідером з виробництва олійних культур і не лише повністю забезпечує потребу вітчизняного ринку, але й є країною номер один у світі по обсягам експорту соняшникової олії.

Також стаття 31 Угоди про Асоціацію говорить, що сторони не повинні запроваджувати або зберігати в силі будь-які мита, податки або будь-які інші заходи еквівалентної дії, що накладаються на вивезення товарів або запроваджуються у зв’язку з вивезенням товарів на іншу територію. Невідшкодування ПДВ при експорті олійних культур є заходом еквівалентної дії, оскільки означає, що при їх продажу на експорт виробник буде зобов’язаний відносити податковий кредит з ПДВ, що виникає при закупівлі насіння, засобів захисту рослин, паливно-мастильних матеріалів та інших матеріальних ресурсів, необхідних для вирощування і збирання олійних культур, на витрати, а при продажу всередині країни буде покривати їх за рахунок отриманих від покупця податкових зобов’язань з ПДВ. Більш того, Директива Ради ЄС № 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість не передбачає обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ при здійсненні експортних операцій. Таким чином, прийняття даної норми призведе до погіршення відносин з Європейським Союзом, оскільки 90 % експорту ріпаку реалізовувалось в ЄС.

Враховуючи вищевикладене, а також зважаючи на те, що в поточному році залишається лише один пленарний тиждень, народні депутати України – члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин активно працюють над розробкою відповідних змін до Податкового кодексу України з метою врегулювання порушеного питання.

При цьому, члени Комітету наполягають на необхідності негайного розгляду відповідного законопроекту Комітетом з питань з питань податкової та митної політики, включення його до порядку денного сесії Верховної Ради України та невідкладного розгляду парламентом в четвер.

Розуміючи важливість ситуації народні депутати України докладуть максимум зусиль для недопущення завдання збитків аграріям, які займаються виробництвом олійних культур.

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України
з питань аграрної політики та земельних відносин

Перегляди: 1