Головна Новини Ринок України Торік українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів

Торік українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів

У 2019 році Україна скоротила виробництво молокопродукції на 2,3% – до 1,98 млн тонн порівняно з попереднім роком. Українські споживачі недоотримали 45,6 тонн вітчизняних молочних продуктів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

“Найбільш суттєвим скорочення виявилося у грудні – на 4,8%, або 7,2 тис. тонн – до 143,5 тис. тонн в цілому, – каже аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць. – Загалом протягом 2019 року виробництво молока питного різних видів жирності склало 969 тис тонн, що на 2,9% менше, ніж в 2018 році. Традиційно цьому виду продукції належить найбільша частка у загальній структурі виробництва – 49%. Протягом звітного періоду скорочувалося виробництво усіх видів питного молока, крім дитячого харчування”.

У той же час виробництво кисломолочних продуктів, що займає друге місце у загальній структурі і дорівнює 21%, зросло на 2,5% – до 415,3 тис. тонн. Виробництво сирів, частка яких у структурі виробництва молочної продукції становить 9,8%, за рік скоротилося на 5% – до 193,9 тис. тонн.

Четверту сходинку, у загальній структурі виробництва, займає морозиво – 7,9%. Його минулого року виготовили 156,9 тис. тонн, що на 5,1% більше, ніж у попередньому. Виробництво протягом 2019 року демонструвало стабільне нарощування, а в грудні зросло на понад 71% порівняно з попереднім роком.

“Замикає топ-п’ятірку виробництво вершкового масла з масовою часткою у структурі – 4,5%. Для цього продукту минулий рік був не райдужним. Ціни на нього на світових ринках майже весь рік демонстрували стійкий падаючий характер, що в поєднанні з високою зовнішньою конкуренцією та міцною гривнею серйозно збили попит. Як наслідок, рік закінчився 15%-м падінням виробництва з річним об’ємом 89,3 тис. тонн”, – каже аналітик АВМ.

Виробництво сухого знежиреного молока скоротилося на 10,6%, – до 33,7 тис. тонн. “Причини його скорочення були дещо іншими. Так, не зважаючи на високі світові ціни, зниження відбувалося більше під впливом внутрішніх факторів, якими виявилися дефіцит сирого молока та, як наслідок, переорієнтування виробництва у більшій мірі на сухе незбиране молоко, а також через невигідні умови експорту, – пояснює експерт. – Серед експорторієнтованих молочних продуктів нарощування відбувалося лише у групі сухого незбираного молока, виробництво якого протягом року демонструвало рекордні темпи зростання серед усіх груп молочних продуктів – майже 38% і на кінець року досягло 17,8 тис. тонн”.

Виробництво згущеного молока за рік скоротилося на 2% – до 34,1 тис. тонн. В цілому, виробництво молочної продукції групи сухого та згущеного молока за рік додало 0,2% і складає 85,5 тис. тонн. За словами аналітика, виробники через дефіцит сировини, змушені розставляти акценти у виробництві найвигіднішої продукції за рахунок скорочення виробництва деяких інших видів продуктів.

Виробництво казеїну, попри високі ціни на нього на світових ринках, за рік скоротилося на 27,5%, – до 5,3 тис. т. Виробництво сироватки у минулому році скоротилося майже на 14%, або на 9,7 тис. тонн, а загальні об’єми склали 59,9 тис. тонн.

“Драйвером скорочення стало зниження виробництва сирів та казеїну, побічним продуктом виробництва яких і є сироватка. Водночас, несприятливими були і зовнішні фактори, зокрема світові ціни на неї, які впали під впливом різкого падіння попиту, особливо з боку Китаю. Водночас в останні місяці відмічається поступове відновлення попиту та світових цін на неї”, – підкреслив Володимир Андрієць.

Перегляди: 0