Головна Агрометеорологія Погодні умови можуть позначитися на врожайності зерна, – НААНУ

Погодні умови можуть позначитися на врожайності зерна, – НААНУ

Перша декада липня характеризувалася дуже теплою з опадами різної інтенсивності, які місцями супроводжувалися грозами та градом, погодою. Про це йдеться у агрометеорологічній довідці НААН України, передає «ПроАгро Груп».

Зазначається, що зливи та сильний вітер обумовили локальне вилягання, а на півдні місцями вимокання та появу підгону посівів озимих та ранніх зернових культур, а також ураження їх грибковими хворобами та шкідниками.

«Це може негативно позначитися на процесі наливу зерна і як наслідок – його урожайності. Такі явища необхідно враховувати при розробленні стратегії і тактики жнив, оскільки збирання полеглих посівів буде пов’язане з додатковими затратами як робочого часу, так і паливно-мастильних матеріалів», – вказується у довідці.

На сьогодні озимі зернові культури знаходяться у фазах «молочно-воскова стиглість»,у південних областях – «повна стиглість». Кількість зерен у колосі в середньому становить 22-58 шт., із них відсоток щуплих у межах 8-16 шт., маса 1000 зерен становить 46-65 г. Стан посівів добрий та задовільний. У зв’язку з погодними умовами деякі господарства південних областей призупинили збирання озимих культур.

У рослин ріпаку озимого закінчується фаза «утворення стручків» та розпочинається фаза «достигання насіння». Стан посівів переважно добрий.

Перегляди: 2