Головна Новини Ринок України На Вінниччині можуть викорчувати близько 3 тис. га яблуневих садів

На Вінниччині можуть викорчувати близько 3 тис. га яблуневих садів

На Вінниччині через збитковість вирощування яблук цьогоріч можуть викорчувати близько 3 тисяч гектарів садів.

Про це розповів генеральний директор Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Якщо торік ми в цей час з садка продавали сортові яблука по 10-15 грн за кілограм, то зараз максимум беруть за 4-4,5 грн. І собівартість яблук, щойно зібраних із садка, в середньому становить 4-4,5 грн. за кілограм. Але ж 30% врожаю – це так званий нестандарт. Це яблука, які постраждали від вітру, граду або просто впали на землю. Ще вчора переробні підприємства їх брали по 2 грн., а сьогодні максимум 1,5-1,6 грн. за кілограм дають. Тобто, цьогоріч у садівництві вимальовується мінусова рентабельність. Я не знаю, як господарства зможуть з цим впоратися. Сьогодні наші підприємства вже хочуть корчувати сади. Я впевнений, що цього року десь 2-3 тис. га садків у нас викорчують», – сказав Семенюк.

Він прогнозує, що цей процес може розпочатися одразу після завершення збору врожаю. Область може втратити до 15% із близько 23 тис. га яблуневих садів. Із них майже 12 тис. га зосереджені у підприємствах корпорації «Вінницясадвинпром».

Семенюк зазначає, що цьогоріч сезон видався вкрай важким. Зокрема, у період цвітіння через негоду садівникам довелося обприскувати яблуні дорогими отрутохімікатами по 25-30 разів. Інакше кондиційного врожаю зібрати не вдалося б.

«Наразі ми ще не можемо говорити про конкретні цифри, бо господарства зібрали лише 50-60% врожаю. Ми очікуємо, що по корпорації зберемо 150-160 тис. тонн яблук, а в цілому по області буде в межах 300 тис. тонн. Це десь на 30% більше, аніж торік. Але ми вже маємо серйозні збитки. А ще ж зараз закладаємо яблука в холодильники. І вже бачимо, що у зимові місяці на ці яблука ціни не буде. А для роботи холодильників потрібно затратити величезні кошти на електроенергію», – розповів директор корпорації.

За його словами, через геополітичні обставини вітчизняні садівники втратили традиційні ринки збуту в Росії, Казахстані та Білорусі, а також на тимчасово не підконтрольних українських територіях. Європейські країни цьогоріч українські яблука не купують, позаяк і місцеві аграрії зібрали добрі врожаї. Частину своїх яблук вінничани експортують до країн Азії. Але тамтешні імпортери потребують лише певних сортів, яких мало вирощують навіть у молодих інтенсивних українських садах. На внутрішньому ж ринку вирощені обсяги яблук спожити не можуть, зокрема, через низьку купівельну спроможність населення.

Директор корпорації «Вінницясадвинпром» також повідомив, що садівничі підприємства Вінницької області підготували звернення щодо ситуації у галузі до Міністерства аграрної політики та продовольства й Кабінету міністрів. Наприкінці жовтня звернення за рекомендацією профільної депутатської комісії розглянуть на сесії Вінницької облради.

Перегляди: 1