Головна Агрометеорологія Початок грудня значно поповнив запаси вологи в грунті

Початок грудня значно поповнив запаси вологи в грунті

На початку першої декади грудня внаслідок зниження середньодобової температури повітря до від’ємних значень на полях західних, Житомирської, Чернігівської, Сумської та Черкаської областей було відмічене остаточне припинення вегетації озимих культур. Про це йдеться в агрометеорологічному бюлетені Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

Упродовж декади повільні ростові процеси на посівах озимини відмічалася у південних та місцями центральних областях, на решті території країни активні ростові процеси припинилися.

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося. У найхолодніші дні мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) місцями у Вінницькій, Кіровоградській, Черкаській, Київській, Житомирській, Рівненській, Хмельницькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях знижувалася до мінус 3-5 °С, на решті території країни – до мінус 2 – плюс 1 °С, що значно вище критичної температури вимерзання.

Упродовж 3-7 днів опади різної кількості та інтенсивності у вигляді мряки, дощу, мокрого снігу та снігу відмічалися на всій території країни.

У Дніпропетровській, Харківській та Луганській областях середня обласна кількість опадів була близькою та дещо меншою від норми – (7-13 мм). У Вінницькій, Хмельницькій, Чернівецькій, Рівненській, Житомирській, Волинській та Миколаївській областях кількість опадів становила 127-182 % (14-22 мм). На решті території країни кількість опадів склала від 208 до 344 % норми (від 18 до 49 мм).

Добовий максимум опадів у окремих районах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Одеської, Херсонської та Запорізької областей становив від 20 до 35 мм (1-3 декадні норми).

Перегляди: 6