Головна Рослинництво Зернові Навіщо білорусь пропонує транзитний коридор для українського зерна?

Навіщо білорусь пропонує транзитний коридор для українського зерна?

Напередодні консультацій України, Польщі та Литви у Луцьку у форматі Люблінського трикутника, прес-секретар генсека ООН Стефан Дюжаррик повідомив про зустріч заступника міністра закордонних справ білорусі Юрія Амбразевича з генсеком ООН Антоніу Гуттерішем, в ході якої білоруський дипломат запропонував розпочати транзит зерна до литовських портів.

Які вигоди хоче отримати Лукашенко?  Ймовірно, білоруський диктатор розглядає транзит українського зерна як спосіб легітимізувати своє правління в очах Заходу, який не визнав результатів президентських виборів 2020 року, пише «ПроАгро Груп» з посиланням на статтю у виданні Comments.ua.

Крім того, білоруська дипломатія використовує ООН, щоб спробувати переконати Захід у тому, що білорусь нібито взагалі не має відношення до російсько-української війни та відкрита для співпраці з Україною. Натомість за сухопутний зерновий коридор Лукашенко розраховує домогтися пом’якшення санкцій, а саме відкриття литовського порту Клайпеда для експорту білоруських калійних добрив.

Білоруси вирішили виторгувати в ООН поновлення доступу до балтійських портів для підприємства «Білоруськалій», частка на світовому ринку калійних добрив до введення санкцій становила 20%. У мінську вважають, що українські експортери зацікавлені в нових логістичних ланцюжках, оскільки використовувати чорноморські порти Одеса, Іллічівськ та Південний ризиково. «Зернова угода» виявилася недостатньо надійним механізмом, оскільки поведінка рф непередбачувана. У мінську вважають, що можуть зробити внесок у забезпечення продовольчої безпеки у світі.

Дійсно, транзит через білорусь міг би підвищити ефективність залізничних перевезень українського зерна до балтійських портів. Україна, білорусь та країни Балтії мають однакову залізничну колію шириною 1520 мм, що позбавляє необхідності перевантажувати вантаж в інші вагони або вантажні автомобілі на кордоні.

Однак президент Литви Гінатас Науседа назвав пропозицію білорусі про транзит зерна з України пасткою, до якої не треба потрапляти. Литовський лідер мав на увазі спроби білорусі знайти привід досягти пом’якшення санкцій ЄС. У червні 2022 року мінськ уже пропонував відкрити транзит для українського зерна в обмін на можливість використовувати балтійські порти для відвантаження своїх товарів, але Київ від такого варіанта відмовився. Науседа наголосив, що у білоруському транзиті немає потреби, оскільки українське зерно доставляється в порти країн Балтії через територію Польщі.

Перегляди: 8