Головна Птахівництво Влада Чехії наказала знищити 750 тисяч курей через спалах пташиного грипу

Влада Чехії наказала знищити 750 тисяч курей через спалах пташиного грипу

Державне ветеринарне управління Чехії розпорядилось знищити всіх 750 тисяч несучих курей на птахофермі в селі Брод-над-Тиху, що за 150 кілометрів на захід від Праги, через погіршення спалаху пташиного грипу.

Про це йдеться в опублікованому в середу повідомленні відомства, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Спалах пташиного грипу було виявлено на фермі ще минулого тижня, і спершу влада готувалась відібрати близько 220 тисяч захворілих птахів, які підлягали знищенню.

«Незважаючи на вжиті заходи та всі докладені зусилля, розповсюдження висококонтагіозного захворювання птиці на інші пташники не вдалося запобігти, і все поголів’я доведеться вилучити», – заявили в державному ветеринарному управлінні.

Відомство називає ситуацію із пташиним грипом у Чехії «дуже серйозною»: лише протягом грудня було зареєстровано десять спалахів, і темпи поширення захворювання прискорюються.

Пташиний грип може передаватися людям під час контакту з домашньою птицею, але фахівці оцінюють ризик для здоров’я людей як низький. Водночас хвороба призводить до високої смертності серед домашніх тварин, що веде до підвищення цін на продовольство й торговельних обмежень із боку країн, які імпортують птицю.

Наприкінці минулого року Агентство ЄС з безпеки харчових продуктів (EFSA) повідомило, що епідемія пташиного грипу у Європі кінця 2021-2022 року стала найгіршою з усіх, які відстежувалися.

Перегляди: 7