Головна Ринок України Експорт/імпорт Польські перевізники блокують три КПП на кордоні з Україною

Польські перевізники блокують три КПП на кордоні з Україною

Через акцію страйкарів-перевізників Польщі станом на першу половину дня вівторка, 7 листопада, заблокованими були одразу три пункти пропуску на польсько-українському кордоні, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на DW.

«Польські перевізники блокують три пункти пропуску «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава-Руська», «Дорогуськ-Ягодин». Наша позиція однозначна: блокування кордону шкодить інтересам обох країн і створює ризики для функціонування ініціативи «Шляхи солідарності». Станом на сьогодні офіційних вимог від польських перевізників не було передано жодному представнику української сторони», – йдеться на сторінці міністерства у Facebook.

Водночас у відомстві зазначили, що за інформацією, яка доступна з повідомлень медіа та соцмереж, серед вимог польських перевізників – скасування транспортного безвізу, тобто повернення до системи дозволів на вантажні перевезення, окремі смуги та окремі черги для вантажівок з номерами ЄС та порожніх, доступ до системи «Шлях».

Напередодні посол України в Польщі Василь Зварич назвав дії польських перевізників болючим ударом у спину України, котра потерпає від російської агресії. «Під загрозою – коридори солідарності між Україною та ЄС, що проходять через територію Польщі», – застеріг дипломат у своєму дописі в соцмережі Facebook.

На тлі цього український посол закликав учасників польської акції протесту обрати іншу форму відстоювання своїх прав, що не перешкоджала б руху через кордон. «Адже в умовах війни такі методи лише грають на руку нашому спільному ворогові – російським терористам, і шкодять інтересам не лише України, але й Польщі та всієї Європи», – переконаний диппредставник.

Тим часом голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що Україна не буде виконуватиме вимоги польських страйкарів-перевізників. Про це Найєм також  написав у соцмережі Facebook. Він наголосив, що угода про лібералізацію вантажних перевезень автомобільним транспортом була ратифікована всіма членами ЄС і підписана між Україною та Європейським союзом, а не з окремими країнами.

«Організатори протесту планують пропускати лиш по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас протестувальники планують пропускати вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються тощо», – повідомили в Державній прикордонній службі України. З інформацією ДПСУ, організатори акції також не планують перешкоджати руху автобусам та легковому транспорту на території Польщі.

Польські перевізники страйкують на кордоні з Україною не вперше. Так, у травні вони заблокували роботу пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ», вимагаючи повернення дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в’їзді до Польщі та застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо польських перевізників.

Перегляди: 46