Головна Ринок України Експорт/імпорт Покращується якість молока для переробки й збільшується експорт молочної продукції

Покращується якість молока для переробки й збільшується експорт молочної продукції

Україна збільшує обсяги експорту молочної продукції, зокрема, і до країн Європейського Союзу. Про це розповіла начальник управління тваринництва та племінної справи департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

Вона наголосила, що українська молочна галузь адаптується та розвивається, вдосконалюється нормативно-правова база відповідно до європейських стандартів і це позитивно сприймається учасниками ринку. Адже середні та малі виробники розуміють як важливо сьогодні співпрацювати по всьому ланцюжку виробництва: від сировини, разом з переробкою, до готового продукту. 

Зараз понад 90% молока, що надходить на переробку, виробляють  сільськогосподарські підприємства. При цьому якість молока класу «екстра» також зросла і складає більше 40 % від переробленого молока.

«Цьому сприяло й те, що з’явились можливості збільшення  експорту молочної продукції, зокрема до країн Європейського Союзу. Українські підприємства – експортери мають відповідати критеріям щодо якості готової продукції та сировини. Саме тому актуальним є питання адаптації українського законодавства в молочній галузі до вимог ЄС», – наголосила Олена Дадус.

Станом на 28 травня 2024 роки дозволи на експорт молочної продукції з України до Європейського Союзу мають 58 компаній, які виготовляють сире молоко, морозиво, молочні продукти, молозиво та продукти на основі молозива. До країн ЄС Україна з початку року експортувала 30% від загального експорту молочних продуктів.

Перегляди: 7