Головна Новини Світові ринки У травні Індекс продовольчих цін ФАО дещо підвищився

У травні Індекс продовольчих цін ФАО дещо підвищився

У травні 2024 року значення  Індексу продовольчих цін ФАО (ІСЦФ) склало 120,4 пункту, що на 1,1 пункту (0,9%) вище за переглянутий квітневий показник, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на опублікований звіт організації.

Зростання індексів цін на зернові та молочну продукцію з лишком компенсувало зниження індексів цін на цукор та олії, при цьому значення індексу цін на м’ясо практично не змінилося. Хоча в травні зростання ІСЦФ тривало третій місяць поспіль, його значення виявилося все ще на 3,4% нижче порівняно з рівнем відповідного місяця минулого року і на 24,9% нижче за піковий рівень у 160,2 пункту, досягнутого в березні 2022 року.

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у травні склало 118,7 пункту, що на 7,1 пункту (6,3%) вище за його квітневий рівень, але все ще на 10,6 пункту (8,2%) нижче відповідного значення , зафіксованого у травні 2023 року Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових експортних цін на всі основні види зернових, при цьому найзначніше зросли ціни на пшеницю.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у травні склало 127,8 пункту, що на 3,1 пункту (2,4%) нижче за показник минулого місяця, але все ж таки на 7,7% вище рівня травня минулого року. Зниження значення цього індексу пояснюється, головним чином, скороченням котирувань пальмової олії, яка з лишком компенсувала зростання цін на соєву, рапсову та соняшникову олії

Середнє значення  Індексу цін на молочну продукцію ФАО  у травні склало 126 пунктів, що на 2,3 пункту (1,8%) вище за квітневий показник і на 4,3 пункту (3,5%) вище за рівень відповідного періоду 2023 року. У травні зростання цін торкнулося всіх включених до цього індексу видів молочної продукції. Головним фактором підвищення котирувань молочної продукції у травні стало зростання попиту з боку сектору роздрібної торгівлі та громадського харчування.

Середнє значення  Індексу цін на м’ясо ФАО у травні склало 116,6 пункту, що незначно (0,2 пункту або 0,2%) нижче за квітневий показник і на 1,5 пункту (1,3%) нижче за відповідний показник минулого року. Світові ціни на м’ясо птиці та яловичину знизилися, а ціни на свинину та баранину підвищилися. Суттєве зниження світових цін на м’ясо птиці відбулося внаслідок зростання експортної пропозиції на тлі зниження внутрішнього попиту в деяких провідних країнах-виробниках.

Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у травні склало 117,1 пункту, що на 9,5 пункту (7,5%) нижче за квітневий рівень. Таким чином, зниження цього індексу триває третій місяць поспіль: його значення на 40,1 пункту (25,5%) нижче за травневий рівень минулого року і досягло найнижчого показника з січня 2023 року. Різке зниження котирувань світових цін на цукор у травні було зумовлене головним чином успішним початком нового сезону збирання врожаю у Бразилії на тлі сприятливих погодних умов, що сприяли покращенню прогнозу пропозиції у світі.

Перегляди: 44