Головна Новини Ринок України Україна зняла заборону на імпорт польських кормів для ВРХ

Україна зняла заборону на імпорт польських кормів для ВРХ

Україна зняла заборону на імпорт польських кормів для великої рогатої худоби, який був введений 15 лютого поточного року у зв’язку із зареєстрованим в Польщі випадком небезпечного захворювання – губчастоподібної енцефалопатії.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), зафіксований випадок губчастоподібної енцефалопатії був одиничним та атиповим.

“Згідно з Кодексом здоров’я наземних тварин, прийнятому Генеральною сесією Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин, атипові випадки енцефалопатії не беруться до уваги при визначенні офіційного статусу ризику країни. Тому зазначений випадок не мав впливу на офіційний статус ризику Польщі”, – пояснили в асоціації.

Крім того, на сайті Всесвітньої організації охорони тварин Республіка Польща була визначена країною з незначним ризиком щодо цього захворювання. Ця інформація також була підтверджена у звіті головного ветеринарного лікаря Польщі.

Водночас заборона на імпорт кормів з Польщі діяла в Україні, оскільки вона була встановлена головним державним ветеринарним інспектором України.

“Серед компаній-членів Асоціації, наприклад, були представники бізнесу – імпортери кормів для непродуктивних тварин, які, власне, потрапили під заборону, навіть попри те, що компанії мали міжнародний ветеринарний сертифікат, виданий уповноваженим лікарем. А цей сертифікат гарантує якість і безпеку продукції. Однак бізнес був позбавлений можливості здійснювати імпорт”, – зауважила координатор комітетів ЄБА Оксана Жаркова.

Водночас сьогодні рішення головного державного ветеринарного інспектора про заборону скасовано.

Перегляди: 0