Головна Зерно заготовляемое и поставляемое. Термины и определения

    Зерно заготовляемое и поставляемое. Термины и определения

    ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

    ЗЕРНО ЗАГОТІВЕЛЬНЕ І ПОСТАЧАЛЬНЕ

    Терміни та визначення

    ДСТУ 2422-94

    Чинний від 01.01.95 

    Цей стандарт установлює основні терміни на зерно заготівельне і постачальне, на показники якості зерна та подає пояснення термінів, внесених до стандарту.

    Стандартизовані терміни є обов”язковими для використання в усіх видах документації, а також в науково-технічній, навчальній, довідковій літературі та в комп”ютерних інформаційних системах.

    Для кожного поняття встановлено один стандартизований термін. тому використання синонімів до стандартизованих термінів і тих термінів, що подані у стандарті з позначкою <Нд>, недопустимо.

    Стандартизовані терміни набрано напівжирним шрифтом, а недопустимі синоніми – курсивом.

    Загальні терміни системи контролю якості продукції наведено у додатку.

    ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ І ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ

    1 зерно Плоди зернових культур і гречки, насінини зернобобових, які використовуються для харчових, кормових і технічних цілей

    2 заготівельне зерно Зерно, яке заготовляється для переробки

    3 постачальне зерно Зерно, призначене для продовольчих, кормових і технічних потреб після певної обробки

    4 слабка пшениця Пшениця, яка не забезпечує одержання хліба задовільної якості і потребує покращення її хлібопекарських властивостей

    5 сильна пшениця М”які сорти пшениці, здатні ефективно покращувати якість інших слабких пшениць з низькими хлібопекарськими властивостями

    6 клас зерна Комплексний показник якості зерна, який характеризує його харчові і технологічні властивості

    7 тип зерна Класифікаційна характеристика зерна за стійкими природними ознаками, пов”язаними з його технологічними, харчовими і товарними якостями.

    Примітка. Природними ознаками зерна вважається ботанічний вигляд, ферма, колір

    8 підтип зерна Класифікаційна характеристика, яка визначається в межах типу і відображає зміни природних ознак зерна

    9 зерно сортової культури

    10 категорія зерна Класифікація зерна ячменю та вівса за показником його натури

    11 стан зерна Класифікація зерна за вологістю, засміченістю та натурою (для рису також – за наявністю пожовтілих зерен, для гречки за крупністю зерен)

    12 властивість зерна Об”єктивна характерна ознака зерна, яка виявляється при збиранні, зберіганні, переробці та споживанні

    13 плівчастість зерна Виражений у процентах вміст оболонок відносно маси необлущеного зерна

    14 лузжистість зерна Виражений у процентах вміст оболонок у плодових (соняшник, арахіс) або насіннєвих (соя, рицина) культур

    15 твердозерність Структурно-механічні властивості і зерна, які характеризують ступінь його твердості

    16 мікротвердість рису Твердість поверхневого та внутрішнього шару зерна рису

    17 щільність рису Відношення маси зерна рису до його об”єму

    2 ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА

    18 зернова домішка Домішка неповноцінних зерен основної культури, а також інших культурних рослин, яка допускається при прийманні зерна

    19 засміченість зерна Домішка органічного і неорганічного походження, яка підлягає видаленню при використанні зерна за цільовим призначенням.
    Примітка. Такими домішками є мінеральна, органічна, шкідлива, насіння бур”янів, пошкоджене зерно та інші враховувані домішки

    20 органічна домішка в зерні Домішка рослинного і тваринного походження.
    Примітка. Органічними домішками вважаються: частини стеблин, листків. стержні колосся, остюки, плівки, рештки шкідників та їн.

    21 мінеральна домішка в зерні Обмежено допустима домішка мінерального походження.
    Примітка. Мінеральними домішками вважаються: пісок, грудочки землі, галька та ін.

    22 шкідлива домішка в зерні Домішки рослинного походження, шкідливі для здоров”я людини і тварин.
    Примітка. Шкідливими домішками вважаються: сажка, ріжки, гірчак повзучий, в”язіль різнокольоровий, софора листохвоста, пажитниця п”янка, геліотроп опушеноплідний, зерна, ушкоджені нематодом, триходесма сива.

    23 металомагнітна домішка в зерні Домішка, яка має магнітні властивості

    24 важковідокремлювана домішка в зерні Домішка, яка за своїми фізичними ознаками близька до зерна основної культури і яку важко від нього відокремити

    25 ушкоджене зерно Зерно зі зміненим кольором оболонки та ендосперму внаслідок самозігрівання, сушіння і ураження хворобами

    26 зіпсоване зерно Зерно з явно зіпсованим ендоспермом

    27 потемніле зерно

    28 щупле зерно Зерно ненаповнене, зморщене, легковаге, деформоване внаслідок несприятливих умов розвитку і визрівання

    29 бите зерно Частки зерна, утворені в результаті механічної дії

    30 давлене зерно Зерно деформоване, сплющене в результаті механічної дії

    31 морозобійне зерно Зерно, ушкоджене заморозками в період визрівання, зі зміненим кольором (білувате або потемніле)

    32 знебарвлене зерно Зерно, яке втратило природний блиск і колір під впливом несприятливих умов розвитку, збирання та зберігання

    33 проросле зерно Зерно з коріннями або ростками, які вийшли за межі оболонок

    34 недозріле зерно Зерно, яке не досягло повної зрілості, із зеленуватим відтінком, легко деформується при натискуванні

    35 сажкове зерно Зерно, у якого забруднена спорами сажки борідка або частина поверхні

    36 мішечки сажки Оболонки зерна, наповнені темною масою спор сажки

    37 фузаріозне зерно Зерно, уражене грибами роду фузаріум, білувате, іноді з плямами оранжево-рожевого кольору

    38 рожево забарвлене зерно Зерно виповнене, блискуче, з рожевою пігментацією оболонок переважно в зоні зародка

    39 червоне зерно рису Зерно рису, яке має забарвлення поверхні насіннєвих і плодових оболонок від червоного до бурого кольору

    40 глютинозне зерно рису Зерно рису щільної консистенції, у розрізі стеариноподібне, однорідне за кольором, без мучнистих або склоподібних вкраплень

    41 пожовтіле зерно рису Зерно рису із ендоспермом жовтого кольору різної інтенсивності

    42 тріщинувате зерно рису Зерно рису з надломленим і надтріснутим ядром

    43 обрушене зерно Зерно з видаленими повністю або частково оболонками при обмолоті та інших механічних діях

    44 зараженість зерна шкідниками Наявність у міжзерновому просторі, всередині окремих зернин живих шкідників хлібних запасів – комах або кліщів на різних стадіях розвитку

    45 зараженість зерна шкідниками в явній формі Наявність у між ерновому просторі живих шкідників хлібних запасів – комах або кліщів на різних стадіях їх розпитку

    46 зараженість зерна шкідниками в прихованій формі Наявність усередині окремих зерен живих шкідників хлібних запасів на різних стадіях їх розвитку

    47 зерно, ушкоджене шкідниками Зерно з ознаками іншого або часткового ушкодження зародків, оболонок, ендосперму шкідниками

    48 сажковий запах зерна Запах, який нагадує оселедцевий і з”являється внаслідок забруднення зерна спорами або мішечками сажки

    49 пліснявий запах зерна Запах, який з”являється внаслідок розвитку на поверхні та усередині зерна пліснявих грибів

    50 полиновий запах зерна Запах, який з”являється внаслідок контакту зерна з кошиками полину

    51 затхлий запах зерна Запах, який з”являється при розпаді тканин зерна під дією мікроорганізмів

    52 солодовий шпал зерна Запах, який з”являється при проростанні зерна

    53 сторонній запах зерна Запах, який з”являється внаслідок сорбції зерном пахучих сторонніх речовин.
    Примітка. Сторонніми вважаються: запах нафтопродуктів, фумигантів та інше

    54 гнилісний запах зерна Запах, який з”являється внаслідок розпаду білків і жирів піл дією пліснявих грибів, сильно розвинутого бактеріозу або самозігрівання

    55 життєздатність зерна Виражений у процентах вміст живих зерен у досліджуваній пробі

    56 здатність зерна до проростання Виражене у процентах відношення кількості пророслих зерен в оптимальних умовах за певний відрізок часу до загальної кількості висіяних зерен

    57 енергія проростання зерна Дружність проростання зерна (виражений у процентах вміст пророслого зерна в пробі за короткий час у процесі визначення лабораторної схожості)

    58 чистота зерна Виражений у процентах вміст зерна основної культури у досліджуваній пробі

    59 схожість зерна Виражений у процентах вміст пророслого зерна у досліджуваній пробі

    60 екстрактивність ячменю Кількість сухих речовин, здатних розчинюватися у воді під впливом ферментів солоду

    61 білість рису Яскравість забарвлення зерна рису відносно стандартних пластин приладу

    62 вихід зерна із качанів кукурудзи Виражене у процентах відношення маси зерна кукурудзи до маси необмолочених качанів

    63 склоподібне Зерно щільної структури з гладкою і блискучою поверхнею розрізу ендосперму, яке просвічується на спеціальному пристрої

    64 мучнисте зерно Зерно крихкої, мучнистої структури з ендоспермом, який не просвічується на спеціальному пристрої

    65 частково склоподібне зерно Зерно з частково склоподібною і мучнистою структурою ендосперму

    66 клейковина зерна Комплекс білкових речовин зерна, здатних при набуханні у воді утворювати зв”язну еластичну масу

    67 якість клейковини Сукупність фізичних властивостей клейковини; тягучість, пружність, еластичність

    68 натура Маса 1 л зерна, виражена в грамах (Нд натурна вага, натурна маса)

    69 маса 1000 зерен

    70 фізична калорійність зерна Кількість тепла, виділена при згорянні у кисні органічних речовин аналізованого зерна

    71 вологість зерна Вміст вільної і частково зв”язаної води, яка визначається висушуванням зерна стандартними метолами

    72 зольність зерна Виражений у процентах вміст мінеральних речовин у зерні

    73 олійність зерна Виражений у процентах вміст у зерні жиру та жироподібних речовин

    74 число падіння Тривалість падіння шток-мішалки в клейстеризованій водно-борошняній суспензії.
    Примітка. Показник хлібопекарських властивостей зерна

    75 кислотність зерна Вміст кислотних речовин в зерні, якому відповідає кількість їдкого лугу, необхідного для їх нейтралізації

    76 кислотне число жиру зерна Умовна величина, яка характеризує вміст в 1 г жиру зерна вільних жирних кислот

    77 мікотоксини зерна Група низькомолекулярних токсичних метаболітів, продукованих мікроскопічними (пліснявими) грибами, що розвиваються у зерні

    78 токсичність зерна Наявність в зерні отруйних речовин, здатних викликати патологічні зміни в організмі людини і тварин

    79 залишкові пестициди в зерні Пестициди, які накопичуються в зерні внаслідок застосування отрутохімікатів при його вирощуванні

    80 токсичні елементи в зерні Хімічні елементи (миш”як, ртуть, олово, кадмій, свинець, цинк, залізо, мідь), які здатні накопичуватись в організмі людини та тварин, і при певних концентраціях викликати токсикози різного ступеню

    81 алкалоїдне зерно Зерно, яке містить алкалоїди, отруйні для людини і тварин ( люпинін, люпанін, люпнідон)

    82 залишкові фумиганти в зерні Фумиганти (отруйні хімічні речовини), які накопичуються в зерні після застосування їх для знищення шкідників, знезаражування продовольчого та посівного зерна, складських приміщень, елеваторів, тощо

    Додаток (довідковий)

    1 якість зерна Сукупність властивостей зерна, які визначають його придатність для використовування

    2 показник якості зерна Дані, які визначають якість зерна

    3 норма показника якості зерна Кількісний показник якості зерна, встановлений нормативно-технічною документацією

    4 Колір зерна Показник, що характеризує забарвлення поверхні зерна

    5 запах зерна Органолептичний показник, що характеризує свіжість зерна

    6 Оперативна доба Відраховані з визначеного проміжку часу 24 години, протягом яких формують середньодобову пробу

    7 Партія зерна Певна кількість однорідного за якістю зерна, оформлена одним документом про якість

    8 проба зерна Певна кількість зерна, відібрана з партії для визначення якості

    9 точкова проба зерна Одноразова проба зерна, відібрана з партії з одного місця ( Нд виїмка, разова проба)

    10 з”єднана проба зерна Проба зерна, складена зі сукупності точкових проб ( Нд початковий зразок, загальна проба)

    11 середньодобова проба зерна Проба зерна, сформована зі з”єднаних проб, відібраних із декількох однакових за якістю партій зерна, прийнятих від одного постачальника протягом оперативної доби

    12 середня проба зерна Частина з”єднаної або середньодобової проби, виділена для визначення якості зерна

    13 наважка зерна Зважена частина середньої проби, виділена для визначення показників якості зерна

    14 базисна норма зерна Нормативний показник якості зерна, який встановлює гранично допустимі вимоги до якості зерна.

    Перегляди: 0