Огляд світових ринків від 18.04.2018: Котирування пшениці та сої ростуть, а кукурудза зберігає “ведмежі” настрої

    Кукурудза

    Кукурудзяні ф”ючерси на Чиказькій біржі закрили торгівельну сесію вівторка зменшенням ціни на 0,86 долара США за тонну ( -0,57% відносно цін понеділка). Така поведінка ринку була обумовлена реалізацією Китаєм значного обсягу кукурудзи з власних державних резервів. Раніше у вівторок Китай заявив, що після введення антидемпінгових позовів проти США, вони впроваджують імпортне мито в розмірі 176,8% на весь імпорт американського сорго. Нагадаємо, що Сполучені Штати в 2017 році експортували до Китаю 4,76 млн тонн сорго, вартістю близько 1,1 млрд доларів США. Лише минулого тижня було відвантажено близько 116 тис. тонн сорго зі штату Техас, за даними USDA. Скорочення закупівель американського сорго з боку Китаю може в підсумку призвести до підвищення попиту на українську кукурудзу.

    Поліпшення погодних умов у найбільшому регіоні з вирощування кукурудзи в Бразилії, дало підстави переглянути прогноз виробництва цієї культури в країні в поточному сезоні. Так, оцінка виробництва кукурудзи Бразилією в 2017/18МР було збільшено на 2% до 26 млн тонн. Очікується, що врожайність також буде вище, ніж передбачалося в березні, про це заявив інститут економіки сільського господарства Бразилії (IMEA).

    Проте, поточна оцінка IMEA все одно є меншою за врожай минулого року, який складав 30,47 млн тонн. Врожай 2017/18МР прогнозується на нижчому рівні в порівнянні із минулорічним показником через скорочення посівних площ та зниження врожайності. Зменшення виробництва Бразилією у свою чергу призведе до скорочення її експорту на 23% до 15,7 млн тонн у 2017/18МР. Більшість аналітиків оцінюють поточний обсяг виробництва кукурудзи в Бразилії в діапазоні 85-90 млн тонн, проти минулорічного у 97,1 млн тонн. На даний момент, в Бразилії ведеться збирання кукурудзи, і станом на 16 квітня, за даними AgRural вже зібрано 72% від посівних площ.

    Соя

    Травневі ф”ючерси на соєві боби на CBOT закрилися у вівторок зростанням на 1,47 долара США за тонну або на +0,38% відносно цін понеділка. Котирування соєвого шроту також продемонстрували приріст на 3,64 долара США за тонну або +0,87% відносно понеділка. Середня ціна на сою за підсумками минулого тижня на Чиказькій біржі склала 386,57 доларів США за тонну, що на 7,87 долара США більше, ніж тиждень тому.

    Звіт NOPA за березень, показав експорт американського соєвого шроту в обсязі у 878,58 тис. тонн, що на 17% менше порівняно з минулим роком.

    Індія запропонувала Китаю закупити в неї соєві боби і інші сільськогосподарські товари через ускладнення торговельних відносин між Китаєм та США, повідомляє The Straits Times. За словами віце-президента аналітичного центру National Institution for Transforming India (NITI) Раджива Кумара, Індія могла б експортувати в Китай соєві боби і цукор в разі узгодження всіх вимог що до якості та технічних норм з боку КНР.

    Зростання вартості соєвих бобів з Південної Америки покращило конкурентоспроможність американської сої на зовнішніх ринках, зокрема на ринку Європейського Союзу. Зазначимо, що ЄС є другим за обсягами світовим імпортером соєвих бобів (середній обсяг його імпорту становить 14 млн тонн) та першим за обсягами світовим імпортером соєвого шроту (річний обсяг імпорту 18,9 млн тонн). Якщо Китай зосередить на собі весь експорт сої з країн Південної Америки, то інші великі імпортери, такі як ЄС, Мексика, Японія, Тайвань, Таїланд, Індонезія, В”єтнам та Єгипет, повинні будуть шукати нових постачальників. В даному випадку Сполучені Штати спробують збільшити свою присутність на інших ринках. Зростання ціни на соєві боби з Південної Америки вже починає змінювати торгові потоки. В сезоні 2017/18МР для Китаю прогнозується рекордний обсяг імпорту соєвих бобів у 97 млн тонн, для використання в тваринницькому секторі, зокрема для відгодівлі найбільшого в світі поголів’я свиней.

    На сьогодні, в Україні склалась вельми складна ситуація на ринку сої. Так, з одного боку за неї точиться шалена конкуренція між експортерами та переробними підприємствами, з іншого, через соєві правки аграрії лякають ринок скороченням посівів цієї культури під врожай 2018/19 маркетингового року.

    Якщо протистояння між Китаєм та Сполученими Штатами поглиблюватиметься і на соєвому ринку, то США будуть вимушені змінювати географію експорту своєї сої, зокрема більше уваги звертатимуть на ринок ЄС. В такому випадку для українських експортерів сої існує два варіанти розвитку подій:

    1. Якщо українські аграрії скоротять посівні площі під соєвими бобами, надаючи перевагу посівам кукурудзи, то протистояння між переробними підприємствами та експортерами може зайти в глухий кут. В результаті ціни на українську кукурудзу в сезоні 2018/19МР можуть обвалитись до мінімальних показників, натомість ціни на сою стрибнуть різко вгору і виявляться неконкурентними на світових ринках. В підсумку українські аграрії втратять двічі – і на кукурудзі і на соє. По кукурудзі ціна може впасти нижче собівартості, натомість по соє можемо втратити свій основний ринок збуту. Так, Європа може закритись для української сої не через штучні торгові або адміністративні обмеження, а виключно внаслідок високої ціни на продукцію під лейблом “made in Ukraine”.
    2. Якщо ж українські аграрії не скоротять свої посіви під соєвими бобами, то, навіть за умов неповернення ПДВ при її експорті, збільшення попиту зокрема з боку ЄС, збереже прибутковість даної культури на високому рівні. Зазначимо, що за підсумками першої половини 2017/18МР лідерами по імпорту української сої виступають країни Європейського Союзу, Туреччина та Єгипет.

    Пшениця

    СВОТ

    У вівторок після 4-х денного глибокого падіння інвестори вирішили, що ринок досяг свого дна, і перейшли до спекулятивних покупок. Правда, біржове зростання було обмежене фундаментальним фактором – рекордним обсягом пропозиції пшениці в світі.

    Травневі ф”ючерси на SRW та HRW пшеницю демонструють своє зростання вартості на 1,47 (+0,87%) та 0,88 (+0,50%) долара США за тонну, відповідно.

    У понеділок USDA оприлюднило свою поточну оцінку стану посівів озимини в США. Так, стан озимої пшениці погіршився в Канзасі та Оклахомі на 4 пункти до 253 (шкала Brugler500) та на 13 пунктів до 211, відповідно. Північні рівнини ще не продемонстрували ніякого прогресу в посіві ярої пшениці, тільки в Південній Дакоті було посаджено 1% від прогнозу. Це не виявилось несподіванкою для ринку, з огляду на наявний сніг та приморозки в США.

    Японія прагне придбати 101,9 тис. тонн пшениці походженням з США та Канади, тендер відбудеться в четвер.

    Зернова палата Іраку оголосила новий тендер на закупівлю 50 тис. тонн твердої пшениці походженням з Австарлії, Канади та США. Прийом заявок завершується в середу 18 квітня.

    Euronext

    У вівторок біржовий ринок французької пшениці, після досягнення напередодні 2-х тижневого мінімуму, виріс. Підтримка надійшла з боку Чикаго, де стався спекулятивний відскок. Травневі котирування борошномельної пшениці на паризькій біржі виросли на €0,75 до 164,50 €/тонна (202,24 $/тонна).

    За прогнозом FAS USDA, обсяг виробництва пшениці в Австралії в сезоні 2018/19 (він почнеться в жовтні) становитиме 24 млн тонн, що на 11,6% більше врожаю сезону 2017/18МР, але на 21% менше ніж в 2016/17МР. Експорт пшениці з країни в порівнянні з сезоном 2017/18МР виросте на 1 млн тонн до 17 млн тонн, що на 25% менше, ніж в сезоні 2016/17МР.

    У проекті бюджету Єгипту на 2018/19МР фінансовий рік закладено обсяг імпорту пшениці 7 млн тонн (на 1 млн тонн більше, ніж озвучувалося тиждень тому міністром постачання). Передбачається, що імпорт буде здійснюватися за середньою ціною 220 $/тонна CІF.

    Біржові ціни на основні зернові та олійні культури на біржах CBOT, KCBOT та Euronext:

    Культура

    Біржа

    Вартість ф”ючерса за тонну

    До попередніх торгів

    +/-, за тонну

    ?, %

    Кукурудза

    CBOT

    Травень

    $149,69

    -$0,86

    -0,57%

    SRW

    CBOT

    Травень

    $171,30

    $1,47

    0,87%

    HRW

    КСВОТ

    Травень

    $176,51

    $0,88

    0,50%

    Соя

    CBOT

    Травень

    $384,33

    $1,47

    0,38%

    Соєвий шрот

    CBOT

    Травень

    $420,09

    $3,64

    0,87%

    Кукурудза

    Euronext

    Червень

    € 164,25

    -€ 0,50

    -0,30%

    Пшениця

    Euronext

    Травень

    € 164,50

    € 0,75

    0,46%

    Ріпак

    Euronext

    Травень

    € 344,00

    € 1,50

    0,44%

    Ріпакова олія

    Euronext

    Червень

    € 718,50

    € 0,00

    0,00%

    Ріпаковий шрот

    Euronext

    Червень

    € 237,00

    € 16,50

    7,48%

    P.S. Всі ціни по торгах на Чикаго (СВОТ) і Канзас-Сіті (КСВОТ) перераховуються в USD за метричні тонни.

    Перегляди: 0