Аграрна конференція “Нішеві культури. Проблеми і перспективи”: технологічні особливості вирощування (БЛОК II)

    Після кави-брейку на терасі з видом на Майдан Незалежності гості конференції повернулися до зали на другий блок заходу “Технологічні особливості вирощування”. Його модератором виступила Оксана Бардин, кандидат економічних наук.

    Перший спікер цього блоку Євген Станько, директор відділу зернових культур КВС-УКРАЇНА, виступив з темою “Гібридне жито – прибуткова культура. Ринки збуту”. Він презентував економіку вирощування гібридного жита та висвітлив актуальні проблеми стосовно насіння, добрива, орендної плати, фіксованого податку, ЗЗР та жнив. Спікер наголосив на перевазі жита над іншими культурами: воно має найвищу морозо та зимостійкість у порівнянні з іншими зерновими культурами, додавши, що гібриди жита мають високу посухостійкість та можуть вирощуватись на Півдні України. Кредом цього виступу став висновок: гібридне жито – це cash crop культура, з якою можна заробляти гроші на піщаних ґрунтах.

    Наступний спікер Ярослав Бардин, директор НВТ УКРСОРГО розкривав тему “Агротехнічні особливості вирощування сорго в Україні”. Спікер розповів про компанію, яка розпочала свою виробничу діяльність із реалізації засобів захисту рослин та вирощування батьківських форм французької селекції сорго. Згодом було розроблено технологію вирощування зернового, цукрового та силосного сорго. Ярослав Бардин пояснив перевагу цукрового сорго над цукровим буряком і переконаний, що доцільність вирощування останьої культури для виробництва цукру в блищому майбутньому взагалі стане під великим питанням. Спікер поділився методами посіву сорго, в тому числі і інноваційними.

    Модератор блоку Оксана Бардин представила Партнерську програму Piraeus Bank Ukraine – ТОВ “НВТ “УКРСОРГО”, механізми фінансового забезпечення програми “Сорго-України” та аграрні розписки.

    Останній спікер блоку Валентин Медведюк, директор групи компаній Фруктовий світ & Агролідер виступив з темою “Бобова ніша. Квасоля. Особливості вирощування”. Передусім спікер радить вирощувати те, що передбачає мінімальні ризики, “бо це та ніша, де ризики неминучі”. Він зупинився на кроках по мінімізації таких ризиків, зосередившись на необхідності пошуку ринків збуту. Спікер зачепив питання технологій вирощування квасолі, наголосивши на необхідності враховувати її особливості. Також було висвітлено нюанси щодо збереження товарного вигляду цього продукту. Валентин Медведюк наголосив, що для експортерів якість продукції важливіша за її обсяги, бруд чи низька якість є неприпустимими.

    Другий блок завершився дискусією між спікерами та з гостями конференції. Традиційний формат запитання-відповідь відзначився активністю присутніх.

    Перегляди: 0