Головна Новини Понад 40% всіх сільгоспземель в Україні можуть втратити родючість

    Понад 40% всіх сільгоспземель в Україні можуть втратити родючість

    Концентрація великих масивів земель в одних руках призводить до розорювання українських ґрунтів, зниження їх родючості та погіршення екологічної ситуації. Про це йдеться в дослідженні, яке виконали науковці з Інституту географії НАН України на замовлення ГО «Екодія», повідомляє «ПроАгро Груп».

    Зазначається, що внаслідок посиленої виробничої діяльності агрохолдингів частка ґрунтовиснажуючих культур – кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої – у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 роки. Наразі ці культури займають понад половину посівних площ, що становить 40% всіх сільгоспземель України. Такий значний приріст може призвести до ще більш інтенсивної втрати ґрунтами родючості.

    Найзначніше збільшення частки ґрунтовиснажуючих культур, зокрема кукурудзи, спостерігається у Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях – на 6-9% за 2017-2020 роки. При цьому зменшення частки цих культур відбулося лише у 5 областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій.

    Динаміка посівів грунтововиснажуючих культур, 2017-2020 рр.

    Наслідками «агресивної» сільгоспдіяльності є не лише зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків та замулення малих річок, втрати біорізноманіття території.

    В «Екодії» впевнені, що аби запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд та приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точного землеробства, яке зменшить використання пестицидів та мінеральних добрив.

    Перегляди: 2