Головна Новини Новини компаній Вирощування свиней стало нерентабельним – поголів’я пускають під ніж

Вирощування свиней стало нерентабельним – поголів’я пускають під ніж

pig is sad

В Україні останнім часом різко знижується поголів’я свиней. Головна причина — рекордно низька рентабельність їх вирощування.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroReview.

За інформацією Асоціації тваринників України, сьогодні економічно не вигідно утримувати та вирощувати тварин — як у домогосподарствах, так і на великих промислових підприємствах.

«Реалізаційна ціна у живій вазі наприкінці 2020 року та на початок 2021 року становила 38−40 грн./кг (для порівняння — у 2019 році живець купували в середньому по 44,5 грн./кг)», — розповіла експерт зі свинарства АТУ Ольга Махно.

При цьому, за її словами, ціна на зернову та білкову групи, які є основними компонентами для виробництва комбікормів та годівлі свиней, з початку 2019 року зросла на 20−40%. Ціни продовжують рости й досі.

У Асоціації тваринників констатують: якщо і надалі ситуація із ростом цін на сировину буде продовжуватись, а закупівельні ціни на свинину не піднімуться, то малий та середній український виробник не зможе втриматись на ринку та буде змушений вирізати поголів’я. Це своєю чергою призведе до дефіциту свинини та сала.

«Згідно зі статистикою, українці й так недоїдають свинини у порівнянні з нашими європейськими сусідами, а за останні 5 років споживання м’яса зменшилось на 7 кг. на душу населення, що становить понад 30%», — заявила Махно.

Перегляди: 1