Головна Новини Ринок України На українських прилавках зріс обсяг фейкових молочних продуктів – АВМ

На українських прилавках зріс обсяг фейкових молочних продуктів – АВМ

Асоціація виробників молока занепокоєна, що на прилавках вітчизняних ринків та магазинів росте кількість фейкового творогу.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу асоціації, факти його продажу вже зафіксовано в низці областей, останній випадок – на Миколаївщині.

“Зазвичай, такі “продукти-фейки” продають на вагу. Цей “НЕтворог” не викликає підозр у пересічного споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, на додачу має дуже привабливу ціну – близько 40 грн/кг. Однак він не має ніякого відношення до молочного продукту, так як в його складі молочний білок замінено рослинним. Через це, фейковий творог не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка – він розчиняється у молоці”, – зауважили в АВМ.

Згідно даних аналітичного відділу АВМ, в Україні і так спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини. Завдяки недобросовісним переробникам, незрозумілому маркуванню або його відсутності споживач не може зробити свідомий вибір, та зрештою втрачає довіру і до чесних промислових підприємств.

Асоціація наголошує, що змінити ситуацію допоможе прийняття законопроекту 3043-1 “Про молоко, молочні та молоковмісні продукти”, який вже схвалений Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.

Нагадаємо, що основною метою законопроекту є упорядкування сфери маркування і реалізації молоковмісних продуктів, що забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів.

В разі його прийняття покупцям не доведеться вивчати етикетки під мікроскопом, тому що молоко і молочні продукти будуть окремо, а замінники – окремо.

Перегляди: 0