Головна Новини Ринок України Україна ввійшла до ТОП-5 світових експортерів вершкового масла

Україна ввійшла до ТОП-5 світових експортерів вершкового масла

Україна увійшла до п’ятірки найбільших експортерів вершкового масла, експортувавши у січні-жовтні 24,4 тисячі тонн цієї продукції.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, на першому місці в п’ятірці експортерів вершкового масла знаходиться Нова Зеландія, яка в 2018 році експортувала 410,3 тисячі тонн, на другому місці – країни Європейського Союзу (151,2 тисячі тонн), на третьому – Білорусь (більше 73 тисяч тонн), на четвертому – США (43,7 тисячі тонн).

За словами аналітика асоціації Яни Музиченко, це стало можливим за рахунок конкурентних цін на тлі європейських.

“Українське масло в 2018 році коштувало в середньому 4,5 долара/кілограм, тоді як європейське – 5-5,2 долара/кілограм. Саме ціна стала вирішальним чинником того, що вже другий рік Україна активно співпрацює з Нідерландами. Ця країна стоїть на другому місці основних імпортерів українського вершкового масла. Перше посіло Марокко”, – зазначила Музиченко.

Вона підкреслила, що така співпраця говорить про те, що Україна сформувала свій позитивний імідж на зовнішніх ринках і може працювати і без російського ринку.

Крім того, додала експерт, якість українського молока, з якого виготовляють цю продукцію, в останні роки значно поліпшується. Так, починаючи з 2013 року частка молока ґатунку екстра в структурі надходжень на переробку зросла з 9,8% до 20,6%.

Експерти додали, що в 2018 році Україна також увійшла до трійки лідерів з постачання на зовнішні ринки казеїну – білка, що використовується у фармакологічній та харчової промисловості для виготовлення дієтичного харчування.

“Тут ми поступаємося лише Нової Зеландії, яка експортувала минулого року 78,5 тисячі тонн молока, і ЄС, яка поставила на зовнішні ринки 66,6 тисячі тонн. Експорт України становив 7,1 тисячі тонн”, – зазначила Музиченко.

Крім того, додали в прес-службі, Україна посіла восьме місце серед світових експортерів сухого незбираного молока. Так, у 2018 році Україна поставила 22,1 тисячі тонн цієї продукції, випередивши Туреччину, але поступившись Канаді, яка посіла сьоме місце в рейтингу.

Перегляди: 0