Головна Новини Ринок України Скасування критичних для зернової галузі ГОСТів перенесено на 2-3 роки

Скасування критичних для зернової галузі ГОСТів перенесено на 2-3 роки

УкрНДНЦ 29 грудня 2018 Наказом №541 продовжив дію 6 стандартів групи ДСТУ для зернового сектора на два роки, а наказами №542 і №544 продовжив дію ще 13 стандартів на три роки через відсутність альтернатив.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Європейської Бізнес Асоціації, в разі скасування порядків і методологій, встановлених цими стандартами, в найближчій перспективі виникне необхідність застосування стандартів, гармонізованих з європейськими нормативними документами. Для цього будуть потрібні значні інвестиції. Для бізнесу в даний момент буде обтяжливо нести витрати, наприклад, на придбання переважно імпортного обладнання та професійну перепідготовку значної кількості персоналу.

“Без сумніву, застарілі норми однозначно треба міняти. Але залишати бізнес в вакуумі, без будь-яких правил гри, неможливо. Особливо, коли ці правила неможливо встановити на договірних засадах”, – вважає виконавчий директор Комітету олійних і зернових культур Ірина Душник.

Відзначається, що протягом останніх місяців експерти Комітету зернових і олійних культур ЄБА неодноразово наголошували на необхідності перенесення термінів скасування діючих стандартів групи ДСТУ для зернового сектора в зв’язку з відсутністю альтернатив.

“Більшість цих стандартів мають важливе значення для зернової галузі. Вони застосовуються для контролю якості та продовольчої безпеки в сфері заготівлі, зберігання, переробки, транспортування та експорту зерна. Зокрема, стандарти визначають порядок і методологію здійснення контролю”, – підкреслили в ЄБА.

Перегляди: 0