Мінагрополітики провело координаційну зустріч з обговорення ключових пропозицій при формуванні другої редакції стандарту на пшеницю.
Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Мінагрополітики, метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема, країн Європейського Союзу.
Рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було прийнято у 2018 році, зважаючи на тривалий час його дії без перегляду та змін.
Так, у вересні в рамках засідання технічного комітету “Зернові культури та продукти їх переробки” було розглянуто та схвалено першу редакцію оновленого стандарту на пшеницю, яка була оприлюднена для публічного обговорення на двомісячний термін. При підготовці другої редакції були враховані пропозиції, які надійшли від учасників зернового ринку.
“В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо у системі її заготівлі. Також увага надається показникам, пов’язаним з хлібопекарськими властивостями зерна – вмістом білка та клейковини. Уперше до стандарту, пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого – значення сили борошна”, – зауважив заступник міністра агрополітики Володимир Топчій.
Проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітеті у лютому поточного року. Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження – травень-червень 2019 року.