Головна Новини Ринок України Україна може наростити експорт нетелів голштинської породи

Україна може наростити експорт нетелів голштинської породи

Україна може наростити експорт нетелів голштинської породи на 20% та експортувати понад 5 тис. тварин щороку без втрат для українського ринку.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, про це повідомив голова Української голштинської асоціації Ігор Присяжнюк.

“Нині в Україні статус племінних мають близько 20 тис. голів голштинської породи. З них щороку експортується, переважно в азійські країни, близько 1,5 тис. голів. Тобто ми експортуємо близько 8%. Проте ми маємо значно більший експортний потенціал і можемо наростити поставки ще на 20%. Для цього потрібно прийняти сучасний закон “Про племінні ресурси”. Україна, одна з небагатьох країн пострадянського простору, де племінний статус надається господарствам. Це при тому що увесь цивілізований світ надає племінний статус окремій тварині”, – зауважив він.

За словами експерта, 80% ВРХ голштинської породи в Україні є чистокровними. Проте через те, що статус “племінних” отримують господарства, а не конкретні тварини, деякі власники маленьких ферм не можуть отримати статус племінних, а отже і втрачають експортні можливості.

“Галузі необхідні зміни в законодавстві. Зараз отримати статус племінних можуть лише господарства, які мають мінімум 100 голів чистокровних голштинів. Плюс, через бюрократичну тяганину, дуже важко отримати та підтримувати цей статус. Тому потрібен новий закон “Про племінну справу у тваринництві”, який дозволить отримати статус “племінної” індивідуально на тварину. А маючи можливість отримати статус індивідуально кожній тварині невеличкі господарства теж зможуть експортувати. Варто підкреслити, що цінова різниця між племінними і не племінними тваринами складає 40% вартості.

Перегляди: 2