Головна Новини Ринок України Україна стала одним із головних імпортерів цибулі з Азії

Україна стала одним із головних імпортерів цибулі з Азії

У сезоні-2018/19 Україна вперше за історію своєї незалежності стала одним із головних покупців цибулі в країнах Азії.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Іnfo.shuvar, у першому півріччі сезону (по листопад включно) Азербайджан, Казахстан та Узбекистан стали головними постачальниками цибулі в Україну.

Азербайджан можна сміливо вважати абсолютним лідером за обсягами поставок цибулі на український ринок, з цієї країни серпня по листопад 2018 року було ввезено рекордний обсяг продукції 4,6 тис. тонн.

Поставки з Казахстану та Узбекистану розпочались у вересні і до кінця осені з цих країн було ввезено на український ринок майже 1 тис. тонн цибулі. Це означає, що протягом осені частка країн Азії в загальному імпорті склала понад 75%, від початку сезону Україна імпортувала загалом 7,4 тис. тонн.

“Неврожай в країнах ЄС призвів до суттєвих якісних змін в системі торгівлі в країнах Центральної Азії. Раніше майже всю цибулю вони відправляли до Росії, а в цьому році місцеві фермери відчули альтернативу і зрозуміли наскільки ціна на продукт залежить від якості”, – зауважують експерти.

Вони підкреслюють, що прогресу досі заважає залежність від ринку РФ, але деякі господарства Азії вже сьогодні мають контракти на поставку великих партій цибулі в країни ЄС і роблять все можливе для того щоб підготувати продукт, відповідно специфікації покупця. Найбільший прорив в цьому демонструють господарства Казахстану.

Перегляди: 0