Головна Новини Ринок України Частка молока екстра ґатунку в Україні за п’ять років зросла на 12,4%

Частка молока екстра ґатунку в Україні за п’ять років зросла на 12,4%

33

Частка молока екстра та вищого ґатунку в Україні за останнім п’ять років значно зросла.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціїації виробників молока, частка екстра сорту у структурі надходження на переробку від сільськогосподарських підприємствам зросла з 9,2% до 21,6%, а вищого – з 33,8% до 38,1%. В той же час зменшилося надходження молока першого ґатунку – з 51,5% до 32,9%.

Загалом за підсумками 2018 року на молокопереробні підприємства України надійшло 4,18 млн тонн молока базової жирності, що на 3,9% менше, ніж за відповідний період минулого року та на 10% менше, ніж у 2014-му.

Із загального обсягу закупленої переробними підприємствами сировини 2,72 млн тонн молока надійшло від сільськогосподарських підприємств (+1% до 2017 р.; +12,4% до 2014 р.), надходження від господарств населення склало 1,09 млн тонн (-12,2% до 2017 р.; -37% до 2014 р.).

Загальна динаміка надходження на переробку зменшується за рахунок господарств населення. Зважаючи на те, що практично 96% промислового молока іде на подальшу переробку, його в Україні не вистачає і господарствам потрібно активно працювати над його нарощенням.

Якість молока, закупленого в промислових господарствах покращилася. Особливо по екстра ґатунку. Його частка у загальній структурі торік зросла з 16,4% до 21,6% (586,2 тис. тонн), вищого ґатунку – з 36,7% до 38,1% (1,04 млн тонн). Частка першого ґатунку продовжує скорочуватися – 32,9% проти 37,9%.

Що стосується господарств населення, то найбільша частка, як і раніше, припадає на другий ґатунок. Хоча й скоротилася з 87,2% до 83% (903,6 тис. тонн). Частка першого ґатунку зросла з 8,9% до 12,5% (135,5 тис. тонн).

Як зауважили в АВМ, така динаміка, у 2019 році буде змінюватися – частка другого ґатунку буде скорочуватися, через нові законодавчі вимоги.