Головна Новини Ринок України У січні-вересні 2019 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС сягнув...

У січні-вересні 2019 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС сягнув рекордних $7,5 млрд

У січні-вересні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 23% і сягнув рекордного показника у $7,5 млрд.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, позитивне сальдо склало $3,2 млрд.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються сім країн – Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція та Бельгія.На помітне місце у рейтингу претендує Бельгія, з якою у порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяги взаємної торгівлі України аграрною продукцією збільшились на 19% – до $401 млн. Сукупна частка цих семи країн складає близько 4/5 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи. За даними на середину жовтня, у 2019 році вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти на поставки до Європейського Союзу меду (основна і додаткова), цукру, ячмінної крупи і борошна, обробленого крохмалю, консервованих томатів, яблучного і виноградного соків, кукурудзи (основна і додаткова), пшениці, м’яса птиці і вершкового масла.

Як і в попередні роки, значна частка квот залишається з нульовим або незначним відсотком використання. А це означає, що вітчизняні виробники агропродовольчої продукції не готові повною мірою реалізувати свій експортний потенціал на європейському ринку, зауважив експерт.

“Загалом при збереженні існуючих тенденцій Україна за результатами повного 2019 року встановить новий рекорд в аграрному експорті до Євросоюзу”, – зауважили в ІАЕ.

Перегляди: 0