Головна Новини Ринок України Уряд закликають скасувати нарахування ПДВ на тварин, які померли від хвороб

Уряд закликають скасувати нарахування ПДВ на тварин, які померли від хвороб

Аби покращити ситуацію в галузі та зменшити навантаження на тваринників, профільні асоціації (Асоціація “Свинарі України” Асоціація “Союз птахівників України”, Українська корпорація по виробництву м’яса на промисловій основі “Тваринпром”, Асоціація виробників молока) звернулися до уряду з пропозицією скасувати нарахування ПДВ на мертвих тварин.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на asu.pigua.info.

Представники організацій заявили, що через “слабкі місця” у податковому законодавстві сьогодні виробники продукції тваринництва мають платити ПДВ навіть за тих тварин, що померли від хвороб. В умовах поширення таких небезпечних високопатогенних захворювань як африканська чума свиней, пташиного грипу та ін. це призводить до значних додаткових збитків для підприємств, що постраждали від спалахів вірусів.

Окрім того, що більша частина витрат, пов’язаних із ліквідацією спалаху, лягає на плечі виробника, його також зобов’язують сплатити ПДВ на знищене через форс-мажорну ситуацію поголів’я. Так, Податковий кодекс України (ПКУ) не містить чіткої норми щодо нарахування ПДВ у випадку форс-мажорної ситуації, в тому числі у випадку вимушеної ліквідації активів в умовах спалаху особливо небезпечного вірусу/хвороби. При цьому, ДПС України тлумачить положення ПКУ так: знищення основного стада внаслідок дії обставин непереборної сили не оподатковується ПДВ, а знищення товарного стада – зобов’язане оподаткуватись ПДВ. Логіка такого тлумачення положень ПКУ є незрозумілою і не відповідає основним засадам оподаткування викладеним в ПКУ.

Перегляди: 0