Головна Новини Ринок України Експерти прогнозують кращий, ніж торік, урожай яблук

Експерти прогнозують кращий, ніж торік, урожай яблук

Експерти вважають, що незважаючи на дві хвилі весняних заморозків, що вже пройшли в Україні у поточному році, виробники мають шанси зібрати більший урожай яблук, ніж в 2019 році, коли в країні було зафіксовано рекордно низький урожай і накопичена значна кількість фруктів другого сорту.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на east-fruit.com, у поточному році збиральні площі залишаються на рівні минулого року. Додатково до цього вступають в плодоношення і нові сади, які закладалися 3−5 років тому. З огляду на цей факт, збір врожаю яблука в 2020 році має всі шанси вирости.

Збільшення збору яблук відповідно збільшує і пропозицію на українському ринку, в тому числі, і експортну пропозицію. У цьому випадку існує два варіанти розвитку подій на ринку українського яблука. Перший полягає в тому, що якщо з експортом будуть проблеми, пов’язані з торговельними обмеженнями через коронавірус, то яблуко буде пропонуватися на внутрішньому ринку. У цьому випадку відбудеться значне скорочення цін. Другий варіант полягає в тому, що основна частина українського яблука піде на експорт. Це надасть підтримку цінам, які будуть отримувати за свій товар виробники як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Поточний сезон українські виробники успішно завершують. Не дивлячись на зниження врожаю в 2019 році, у виробників яблук не було проблем зі збутом – вдалося реалізувати навіть продукцію другого сорту, яку активно брали на реалізацію супермаркети, не висуваючи особливих вимог до якості, так як яблук було мало. Якщо в позаминулому сезоні географія експорту українського яблука склала трохи більше 20 країн, то в минулому сезоні, незважаючи на трикратне зниження експорту яблука з України, країна експортувала його вже в 35 країн. Розширення ринків збуту дає надію на те, що зростання пропозиції яблука в Україні дозволить, відповідно, більше його реалізувати на ринках інших країн.

Перегляди: 0