Головна Новини Ринок України Імпорт молочки росте, а експорт – падає

Імпорт молочки росте, а експорт – падає

“ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua повідомляє, що за січень-червень 2020 року було імпортовано молочної продукції на суму 137 млн дол. США, що в 2,6 раза більше ніж за аналогічний період минулого року. Нарощення поставок до України з-за кордону відбулось по всіх групах молочної продукції. Більше ніж в 7,7 разів зросли поставки масла вершкового (+6,5 тис. т) та у 5 разів молока й вершків не згущених (+ 5 тис. т).

Разом з цим, за січень-червень 2020 року Україною було експортовано молочної продукції на суму 87,5 млн дол. США, що на третину або 32% менше ніж за аналогічний період минулого року. Так, експортні поставки по всім групам молочної продукції зменшились. Найбільші темпи скорочення демонстрували поставки за кордон масла вершкового – на 43% (-5,4 тис. т), молока та вершків згущених – на 36% (-7,7 тис. т).

Сальдо торгівлі молочною продукцією за півроку від’ємне і становить 49,4 млн дол. США. На ринку спостерігається активне заміщення імпортними товарами вітчизняної продукції (через скорочення поголів’я та виробництва молочної продукції).

Експерти кажуть, що попри рентабельність вітчизняного виробництва молока та позитивні тенденції до збільшення частки виробництва молока сільгосппідприємствами у загальному виробництві, без дієвої та довготривалої комплексної державної підтримки виробництва та переробки кризова ситуація у молочній галузі лише посилюватиметься.

Перегляди: 0