Головна Новини Ринок України Оцінено якість пшениці нового врожаю

Оцінено якість пшениці нового врожаю

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов заявив, що негативні очікування щодо якості пшениці в зв’язку з дощами не виправдалися. Те зерно, яке зараз надходить – воно дуже високої якості. Навіть та пшениця, яка за українськими стандартами відповідає 4 класу, вона заходить з натурною масою (показник якості, який вказує на виповненість зерна) більше 770 г/л, іноді і 800 г/л. Одночасно вміст протеїну є низьким, що не дає право називатися продовольчим зерном.

“Поки збираємо зерно з показником білку 9-10,5%. Звичайно, ми його відносимо до 4 класу, але в той же час, це дуже гарна пшениця. Якщо взяти регіональний поділ, то традиційно Одеська область виробляє більш якісну пшеницю, ніж всі інші, так як через місцеві кліматичні умови рослини отримують більшу суму вегетативних температур. По українській класифікації навіть 11-12% білка – це вже третій або другий клас. В деяких вагонах зерна, які зараз заїжджають на термінали, трапляється показник 14% білка. Тому поки пшениця йде хорошої якості і ми не бачимо ніяких ризиків”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

Експерт зауважує, що на західній Україні жнива стартуватимуть пізніше. І є побоювання, що в окремих районах може зустрічатися ураження фузаріозом. Але частка ураженого зерна в загальному обсязі буде становити лише 1-3%, і це попередні оцінки, бо зерно ще в полі.

“Сподіваюся, що в загальному валі зерна ми не помітимо вказаної проблеми. Якщо сумарно скласти західні області, то вони виробляють близько 17-20% всієї пшениці. Якщо з цієї частини один відсоток виявиться ураженим грибковими захворюваннями, це не вплине істотно на загальну якість українського врожаю. Тому нашим покупцям переживати нема чого”, – каже Микола Горбачьов.

Перегляди: 0