Головна Новини Ринок України Яких трансформацій зазнав насіннєвий ринок

Яких трансформацій зазнав насіннєвий ринок

За останні кілька років кількість офіційно зареєстрованих виробників насіння і садивного матеріалу втричі зменшилась – до 500 виробників, а насіннєвих заводів побільшало – зараз їх близько 50, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Практично кожна область може забезпечувати потреби сільськогосподарських виробників регіонів у якісному насінні – такому, що пройшов очистку, калібровку, протруєння, пакування відповідно до міжнародних вимог.

Основними виробниками насіння є Національна академія аграрних наук, Національна академія наук України та їх науково-дослідні установи, учбові господарства вищих сільськогосподарських закладів Мінагрополітики і продовольства, приватні селекційні заклади. Найбільшим вітчизняним виробником насіння залишається НААН України. У 2019 році нею було реалізовано насіння майже на 500 млн грн. На жаль, згаданий показник не можна віднести до найуспішніших результатів світового виробництва насіння. За наявними даними, це у 100 разів менше, ніж результат не найбільшої французької компанії Limagrain. Та попри відомі економічні труднощі, вдалося зберегти пріоритетність саме вітчизняної селекції (близько 60% насіння) для сортів зернових, зернобобових та круп’яних культур – пшениці, ячменю, жита, вівса, гречки та проса. У середньому по всіх видах рослин рівень української селекції без реєстрованих ліній становить 44%.

Перегляди: 0