Головна Новини Ринок України Розблоковано видачу висновків з оцінки впливу на довкілля

Розблоковано видачу висновків з оцінки впливу на довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України опублікувало рекомендації покрокових дій, необхідних для отримання компаніями висновків з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Фактично, ці роз’яснення розблоковують процес здійснення ОВД та повертають можливість отримати висновки з ОВД, яку було заблоковано у зв’язку з запровадженням карантинних заходів ще в березні, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на eba.com.ua.

У Європейській Бізнес Асоціації зазначають, що не дивлячись на те, що Закон №733-IX “Про внесення зміни до статті 17 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” набрав чинності ще 17 липня, офіційно користуватись передбаченими ним положеннями стало можливо лише тепер.

Так, Міндовкілля пропонує 2 алгоритми дій для проходження процедури ОВД. Для компаній, які вперше проводять громадське обговорення звіту з ОВД:

Підготувати оголошення про початок громадського обговорення та зазначити, що громадські слухання тимчасово не проводяться, а громадське обговорення планованої діяльності проводиться у формі надання письмових зауважень і пропозицій.

Опублікувати оголошення у друкованих ЗМІ.

Завантажити через електронний кабінет Єдиного реєстру з ОВД всі необхідні документи для отримання висновку.

Для компаній, у яких всі необхідні документи були завантажені до Єдиного реєстру з ОВД до набрання чинності Закону №733-IX:

Повторно підготувати оголошення про початок громадського обговорення та зазначити, що громадські слухання тимчасово не проводяться, а громадське обговорення планованої діяльності проводиться у формі надання письмових зауважень і пропозицій.

Опублікувати оголошення у друкованих ЗМІ.

Завантажити через електронний кабінет Єдиного реєстру з ОВД всі необхідні документи для отримання висновку через спеціальну опцію “Інша додаткова інформація до звіту з ОВД”

При цьому, повторно платити за проведення громадського обговорення не потрібно. Разом із тим, бізнес стурбований, що у випадку повторного проходження процедури громадського обговорення, це призведе до подовження термінів реалізації інвестиційних проектів. Тож Асоціація сподівається, що Міністерством буде напрацьований індивідуальний підхід для цих випадків.

У Європейській Бізнес Асоціації сподіваються, що більше затримок у видачі висновків з ОВД не буде і компанії зможуть більш впевнено планувати свою інвестиційну діяльність.

Перегляди: 0