Головна Новини Ринок України Чому аграріям пропонують штурмувати логістичний штаб із вирішення питань, пов’язаних із перевезенням...

Чому аграріям пропонують штурмувати логістичний штаб із вирішення питань, пов’язаних із перевезенням зернових

Антимонопольний комітет України оштрафував Укрзалізницю на 18,3 млн грн та зобов’язав у двомісячний термін припинити порушення з малодіяльними станціями. Але, на думку експертів ринку, термін в два місяці занадто великий для вирішення даного питання. Один із варіантів прискорення вирішення питання: при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України існує логістичний штаб із вирішення питань, пов’язаних із перевезенням зернових.

“Щоб не втратити сезон-2020/21, пропоную аграріям (заблокованим підприємствам) відправляти письмове звернення до даного штабу. Електронна адреса: [email protected]. Керівник логістичного штабу – Тарас Висоцький. Рішення АМКУ для аграріїв – це дуже позитивна новина, але сезон збирання зернових культур уже розпочато. Щоб елеваторам не втратити обсяги, почати відвантаження на залізницю – обмеження “малодіяльності”, додаткову плату необхідно знімати найближчими днями. Зняти обмеження зі станцій – це суто технічна процедура, яка не має затягуватися на два місяці, знімаються рішення правління “Укрзалізниці”. Прискорити це рішення може сама “Укрзалізниця”, Мінінфраструктури або політики, які мають вплив на керівництво АТ”, – цитує слова експерта з аграрної логістики Олексія Шахова “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Довідково. Антимонопольний комітет України за результатами розгляду справи стосовно порушення АТ “Укрзалізниця” законодавства про захист економічної конкуренції в питанні надання послуг перевезень вантажів з/на малодіяльні вантажні станції, на засіданні 06.08.2020 р. прийняв рішення накласти на “Укрзалізницю” штраф у розмірі 18,3 млн грн та зобов’язав АТ припинити зазначене порушення. АМКУ визнав дії АТ “Укрзалізниця”, що полягають у визначенні малодіяльних вантажних станцій і запровадженні послуги та встановленні її вартості, зловживанням монопольним становищем на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом у межах території України, що призвело до ущемлення інтересів суб’єктів господарювання (споживачів послуг АТ “Укрзалізниця”), яке було б неможливим за умов існування значної конкуренції на ринку. Про виконання зазначеного рішення та сплату штрафу АТ “Укрзалізниця” повинно повідомити АМКУ протягом двох місяців з дня його отримання.

Перегляди: 0