Головна Новини Ринок України Прогноз виробництва олійних у цьому році відкориговано

Прогноз виробництва олійних у цьому році відкориговано

Через несприятливі погодні умови та уточнення посівних площ заступниця директора ProAgro Group Марія Колесник зменшила власний проноз виробництва олійних у сезоні 2020/21 МР на 3,3% – з 23,5 до 22,7 млн тонн.

За її словами, основне скорочення відбулось за рахунок ріпаку, де поточний врожай наразі оцінюється у 2,5 млн тонн, а ще в липні очікувалось, що він становитиме біля 3 млн тонн.

Через вкрай низькі показники врожайності в південних регіонах і зокрема в Одеській та Миколаївській областях, аналітики знизили потенціал виробництва по країні до 22,3 ц/га, що призвело до зменшення валового збору на 15,3%. Порівняно із сезоном 2019/20 МР падіння виробництва очікується на рівні 23%. Прогноз експорту ріпаку з території нашої країни також було скорочено до 2,3 млн тонн.

“На ринку соєвих бобів зниження прогнозів в першу чергу було обумовлене нижчими, ніж очікувалось посівними площами під цією культурою. Попри те, що ринок очікував на зменшення посівів сої, порівняно із минулим роком, реалії виявились ще більш сумними. Так, відповідно до даних Держкомстату, посівні площі під соєвими бобами в Україні в сезоні 2020/21 МР становлять лише 1,4 млн га. Майбутній потенціал виробництва цієї культури наразі аналітики оцінюють у 24 ц/га, що є кращим за минулорічний показник у 22,9 ц/га, але вирішальною для сої буде погода серпня-вересня, оскільки на деяких полях вже помічено наявність хвороб та існує загроза зменшення врожайності”, – цитує слова Марії Колесник “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Станом на початок серпня прогнозується, що українські аграрії поточного року зберуть лише 3,3 млн тонн соєвих бобів, що суттєво підвищить і без того високий рівень конкуренції на ринку між переробниками та експортерами. Потенційний експорт сої з території України ProAgro Group оцінює на рівні 2 млн тонн.

Перегляди: 0