Головна Новини Ринок України Україна отримала конституцію кооперативного руху

Україна отримала конституцію кооперативного руху

Підписання Президентом України Володимиром Зеленським Закону №819-ІХ “Про сільськогосподарську кооперацію” (раніше він був зареєстрований під номером 0856) голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов прокоментував так: “Закон 0856 – це конституція кооперативного руху, на яку агросектор чекав 29 років. Тепер час її втілювати в життя. Це ще одна велика перемога аграріїв. Закон про кооперацію – це, без перебільшення, історичний крок і можливість для аграріїв стати ще успішнішими, освоїти нові ринки та стати конкурентоспроможнішими”.

Документ урегульовує правовідносини щодо утворення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів з урахуванням міжнародних стандартів і найкращих світових практик, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Закріплюються на законодавчому рівні принципи утворення та діяльності сільськогосподарських кооперативів, зокрема: демократичність, добровільність і відкритість кооперативного членства; обов’язковість участі члена у господарській та іншій діяльності кооперативів та їхніх об’єднань; автономність, незалежність, співпраця кооперативів; сприяння їхньому розвитку (освіта, навчання, інформація) та врахування інтересів територіальної громади.

Також вносяться зміни до Господарського та Цивільного кодексів України, законів України “Про фермерське господарство”, “Про кооперацію” та “Про особисте селянське господарство”, якими, зокрема, передбачено усунення законодавчих колізій, врегулювання перехідних відносин діяльності сільськогосподарських виробничих кооперативів, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та їхніх об’єднань на момент набрання чинності цим законом.

Впровадження норм закону сприятиме розвитку сільськогосподарських кооперативів, збільшенню їхньої ринкової частки у виробництві та реалізації сільгосппродукції, що своєю чергою має посилити конкурентоспроможність малих і середніх виробників та прискорити розвиток сільських територій.

Перегляди: 0