Головна Війна проти України Більшість українських свинокомплексів працює у штатному режимі

Більшість українських свинокомплексів працює у штатному режимі

Більшість свиногосподарств у регіонах, які не охоплені бойовими діями, продовжують працювати у штатному режимі. Про це заявили в Асоціації «Свинарі України» за підсумками опитування ключових операторів галузі, передає «ПроАгро Груп».

На початку квітня асоціація провела опитування 70 основних гравців ринку свинини з різних регіонів щодо планів їх діяльності в умовах військового часу. За результатами «розвідки» 70% опитаних свиногосподарств з вибірки та абсолютна більшість респондентів з відносно безпечних регіонів не змінюють виробничий ритм та/чи не зменшують поголів’я. Окремі підприємства навіть продовжують втілювати попередь складені плани – репопуляцію, вихід повні виробничі потужності.

«Переважна частка виробників свинини має «бойові» настрої — чекаючи на перемогу працюють в штатному режимі, вирощують тварин, зберігають робочі місця, платять податки та забезпечують країну свининою. Звичайно, є окремі підприємства, що з початку вторгнення взяли курс на скорочення поголів’я. Проте такі настрої лише в одного з десяти підприємств-респондентів на вільних від бойових дій територіях», – прокоментували в галузевому об’єднанні.

Аналітики АСУ зазначають, що найскладніша ситуація наразі склалася у підприємств з Донеччини Луганщини, Харківщини, Херсонщини та Запорізької області.

«Свинарі цих регіонів торік реалізували на забій майже 23% від загальної промислової пропозиції свинини. Тепер підприємства на тимчасово окупованих територіях змушені працювати в умовах часткової чи повної ізоляції. Попри це свиногосподарства роблять усе можливе для підтримки штатної роботи підприємства або концентруються на збереженні маточного ядра. Підприємства, які знаходилися у аналогічних обставинах у Чернігівській та Київській областях, також притримувалися такої стратегії і після звільнення повертаються до штатного режиму роботи», – повідомили в АСУ.

Перегляди: 5