Ціна на часник в Україні перевищує 100 грн за кілограм, роблячи його найдорожчим з усіх овочів на ринку.
Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «РБК-Україна».
Рекордно високій ціні є пояснення. По-перше, часник є трудомісткою культурою, яка потребує багато ручної праці, що підвищує витрати на виробництво. По-друге, обмеженість площ вирощування, а отже й обсягів виробництва, теж чимало додає до його вартості.
«Часник займає меншу частку площі посівів порівняно з іншими овочами. Через це внутрішня пропозиція менша, що стимулює вищі ціни», – розповіла керівниця відділу маркетингу львівського оптового сільськогосподарського ринку «Шувар» Тетяна Попович.
До того ж частину часнику на український ринок імпортують, і через логістичні труднощі, які виникли під час війни, вартість імпорту зросла.
«Урожай часнику у 2024 році є нестабільним через несприятливі погодні умови, зокрема спекотне літо, яке негативно вплинуло на якість та кількість продукції. Це призвело до ще більшого обмеження пропозиції на ринку», – додала експерт.
Наразі середня ціна часнику на оптовому ринку «Шувар» складає 110 грн./кг. Варто зауважити, що це на 13,6% нижче від минулого року (125 грн./кг у 2023-му). В супермаркетах по країні часник пропонується від 110 до 250 гривень за кілограм.