
Вартість живця свиней за останні три місяці зросла приблизно на чверть – з 74 грн./кг у лютому до 93 грн./кг у травні, передає «ПроАгро Груп».
За словами голови «Асоціації Свинарі України» Оксани Юрченко, однією з причин подорожчання стало скорочення поголівʼя свиней, через що з листопада минулого року ринок почав відчувати дефіцит живця.
Крім того, на подорожчання свиней у травні вплинуло й відчутне зростання попиту на свинину, пов’язане із початком «сезону шашликів», якому передував тривалий великодній піст. На додачу в березні й квітні розпочався експорт української свинини, за кордон було продано 2400 тонн.
При цьому собівартість одного кілограму живої ваги свинини в Україні наразі становить менше ніж 1 євро (без ПДВ), зазначив голова «Асоціації м’ясної галузі» Микола Бабенко. Тож якщо врахувати, що вихід товарного м’яса становить від 70-80% від ваги живої туші, середня собівартість свинини становить 70-80 гривень за кілограм, що у 2,5-3 рази менше за роздрібну ціну свинячої лопатки чи стегна у супермаркетах. За відрахуванням 20% ПДВ, чистий прибуток приблизно порівну ділять виробники разом із переробниками й продавцями.