
Весняні заморозки, відсутність опадів і рекордно низька вологість ґрунту змушують аграріїв і метеорологів говорити про нові кліматичні ризики, передає «ПроАгро Груп».
Квітень цього року «презентував» контрастну погоду з періодами як літнього тепла 26-28 °С, так і пізніх, інтенсивних та тривалих заморозків. Зміни температури впродовж доби від спеки вдень до нічних морозів синоптики називають «термошоком», і минулого місяця сільгоспкультурам їх прийшлося пережити не один раз, зазначив начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.
«Заморозки у нас відмічалися у два періоди – 7-15 квітня та 27-29 квітня небувалою тривалістю до 19 годин. У перший період заморозків пошкоджень зазнали ранньоквітучі плодові дерева (абрикос, слива, алича). Другий період завдав шкоди винограду, всім квітучим плодовим, ягідним та городнім культурам, які були посаджені у ранні строки. Подекуди навіть могли пошкодитися озимі культури, які в небувало ранні строки почали формувати колос та ріпак, в якого відмічалося цвітіння. Навіть на площах, де заморозків не було, при таких температурних контрастах значна ймовірність розвитку хвороб та зниження врожаю», – розповів метеоролог.
За його словами, сценарій подальшого розвитку атмосферних процесів, на жаль, не виключає і чергової порції заморозків у першій половині травня. Тож, майбутній врожай значною мірою залежатиме від погодних умов травня.
Синоптики прогнозують, що літо 2025 року в Україні буде сухим та спекотним. Середня температура за сезон очікується на 2°С вище кліматичної норми, а кількість опадів буде меншою за звичайну.
Джерело: Telegraf