
Зростання імпорту сиру в Україну ускладнює роботу вітчизняних виробників і становить загрозу для наповнення місцевих бюджетів, передає «ПроАгро Груп».
В Спілці молочних підприємств України зазначили, що у першому кварталі поточного року імпорт сиру зріс в середньому на 25%, а деяких сирів – навіть на 30% відносно минулорічних показників. Нині щомісяця в Україну завозять близько 3 тис. тонн імпортного сиру, переважно з ЄС, і ще близько 1 тис. тонн потрапляє до країни нелегально. Це переважно тверді та напівтверді сорти, які вже зайняли майже половину вітчизняного ринку, тоді як ще десять років тому частка імпортного сиру на ньому становила 11-15%.
При цьому українські молоко/сирзаводи виробляють на місяць близько 4 тис. тонн сирів, однак їм не так легко потрапити до покупця – і через дискримінаційні умови торговельних мереж, і через вищу ціну. Останнє здається нонсенсом, але стало реальністю, коли торік вартість молочної сировини в Україні зрівнялась з європейською. Додатковий фактор: молокопереробку і експорт в ЄС дотують, тоді як наші підприємства жодної допомоги не від кого не отримують.
Тож українським сирам важко конкурувати з імпортними, хоча вони нічим за них не гірші і відповідають усім, у тому числі європейським вимогам і стандартам якості. При цьому в багатьох областях молокопереробні заводи є основними наповнювачами місцевих бюджетів, дають роботу десяткам людей, тому їх закриття допустити не можна.
У СПМУ вважають, що конкуренція українських сирів з імпортними на споживчому ринку створює здорові стимули до розвитку, але умови для учасників мають бути рівними. І про це повинна подбати держава, яка має необхідні важелі впливу.