Головна Тваринництво Молоковиробництво Молокозаводу не варто створювати власну сировинну базу

Молокозаводу не варто створювати власну сировинну базу

Якщо замість свого молокопереробного заводу вкладатися в розвиток ферми ВРХ — молокопереробний бізнес стане неконкурентним.

Таку думку висловив співвласник компанії «Молокія» Віталій Ковальчук, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Delo.ua.

«Іноді власники переробних підприємств кажуть: «я піду у виробництво молока». Але це зовсім інший бізнес. Це те саме, що фермерам піти в переробку. Чи можна навчитись? Можна, років за 15-20. Цей бізнес вимагає $10 тис. інвестицій на одне коровомісце, ще потрібна земля, техніка та інфраструктура. Це фактично означає повну зміну бізнес-моделі», – зазначив Ковальчук.

Він переконаний, що господарство має продавати молоко за ринковою ціною навіть власному молзаводу. Якщо ж власник вирішить купувати своє молоко дешевше, то це буде вже не бізнес, а дотування одного напряму за кошти іншого.

«Я не вірю в ідею, що молокопереробні компанії можуть самостійно створювати власну сировинну зону. Переробники не інвестуватимуть у невеликі сімейні молочні ферми, тому що це величезні капіталовкладення з невідомим результатом», – зауважив співвласник «Молокії».

Також Ковальчук скептично ставиться до масового розвитку невеликих сімейних ферм як основи молочного бізнесу. На його думку, окремі господарства можуть існувати, але перетворення цього напряму на масштабний і стійкий бізнес виглядає нереалістичним.

Перегляди: 37