Головна Новини Ринок України Морози на Херсонщині можуть знищити сходи озимих

Морози на Херсонщині можуть знищити сходи озимих

Взимку більшість посівів Херсонської області виявились недостатньо розвинені. Посіви не встигли розкущитися, а деякі — навіть не встигли зійти.

Про це розповів декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський для «Радіо Свобода Україна», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Latifundist.com.

За його словами, через відсутність достатньої вологи в ґрунті, аграрії сподівалися на теплий грудень.

«Очікувалося, що грудень 2021 року буде відносно теплий та з опадами. Натомість відбулось пониження температури до -12 °C та -14 °C. Послаблені посіви не зовсім гарно перенесли ці пониження температур», — зазначив Іван Мринський.

Він зауважив, що було б пів біди, якби така низька температура спостерігалася за наявності снігового покриву, але сніговий покрив був достатньо слабкий.

Спеціаліст додав, що зима на Херсонщину прийшла лише цього понеділка, коли випав сніг, що непогано при низьких температурах, які зараз спостерігаються в межах -7 -8 °C. Зі сніговим покривом це не проблема для посівів.

Однак насправді переживання в аграріїв є. Йдеться про стан перезимівлі озимого ячменю, який більш чутливий до низьких температур у порівнянні з озимою пшеницею. Відтак, існує ймовірність того, що навесні сільгоспвиробники будуть змушені пересівати посіви та покривати збитки за рахунок ярого ячменю.

«Зима ще не закінчилася, ми будемо й далі слідкувати за станом посівів. Опади, які зараз випали нас радують. Сподіваємося, що й надалі таких низьких температур, які будуть критичними для посівів, не спостерігатиметься», – сказав Іван Мринський.

Він додав, що нині на Херсонщині сніговий покрив над посівами сягає від 10 см до 15 см, що дозволить краще переносити низькі температури.

«Якщо в подальшому сніг розтане і знову вдарять морози — це буде проблематично. При відсутності снігу над рослиною випаровується волога, що негативно впливає на озимі», — підсумував експерт.

Перегляди: 4