
На дослідній станції «Маяк» у селі Крути, що на Чернігівщині, вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха. Новинку вже готують до внесення в Державний реєстр сортів рослин України, передає «ПроАгро Груп».
Сорт має прямий коренеплід, компактну рослину з невеликою вегетативною масою та високі смакові якості. У їжу придатні всі частини рослини: листя, черешки, стебла і коріння.
Особливу цінність новинка становить для людей із діабетом завдяки високому вмісту інуліну — природного пребіотика, що допомагає знижувати рівень цукру і холестерину в крові. Коренеплоди зберігаються взимку і можуть вирощуватись у домашніх умовах як вигоночна культура.
Над створенням сорту працював селекціонер Олександр Позняк, використовуючи японські форми лопуха та метод полікросного схрещування. Вміст інуліну в коренеплодах нового сорту сягає 7%.
Це відкриття може стати важливим кроком у популяризації нетрадиційних овочів в Україні та розширенні лінійки продуктів для здорового харчування.