Головна Новини Ринок України На початку лютого озимі в Україні перебувають в доброму та задовільному стані

На початку лютого озимі в Україні перебувають в доброму та задовільному стані

Відбір монолітів озимих культур для визначення життєздатності рослин та їх відрощування, в тому числі і за експрес-методами, проведеними спеціалістами управлінь фітосанітарної безпеки вказує на те, що рослини озимих культур перебувають в доброму та задовільному стані. Про це повідомляє «ПроАго Груп» з посиланням на дані звіту Держпродспоживслужби про поточний фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин.

Рослини озимих колосових перебувають у фазах 3-й листок – кущіння. Рослини мають добру регенераційну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 91-99%, загиблих – 1-9% (Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Черкаська обл.). Лабораторним аналізом рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей (1-2, макс. 10% рослин).

Озимий ріпак на відібраних монолітах перебуває у фазі утворення розетки. Життєздатність рослин озимого ріпаку (Черкаська, Чернівецька обл.) при відрощуванні становить 73-98%, загиблих і пошкоджених – 2-17% рослин. Лабораторним аналізом рослин озимого ріпаку виявлено ураження пероноспорозом та альтернаріозомв межах 4-9%.

«За потепління через високий рівень ураженості рослин озимини можливий масовий розвиток хвороб. Тому, ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів буде ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами», – зазначили в Держпродспоживслужбі.

Перегляди: 5