Головна Агрометеорологія Перезимівля озимих в країні проходить задовільно

Перезимівля озимих в країні проходить задовільно

У першій декаді лютого погоду в Україні визначали дуже активні синоптичні процеси. Різноманітні за видом та інтенсивністю явища – сильний сніг, хуртовини, снігові замети, дощ, ожеледі, налипання мокрого снігу та поривчастий вітер відмічалися майже на всій території.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень Українського гідрометцентру.

Кількість опадів за декаду у 1,5-4,5 рази перевищила декадну норму, у багатьох районах центральних та західних областей за декаду випала місячна і більше норма опадів. Мінімальна температура повітря знижувалася до мінус 13-18°С, однак встановлення або відновлення снігового покриву було сприятливим фактором.

Озимі культури впродовж декади знаходилися у стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння знижувалася до мінус 1-5°С, у північних, східних, а місцями також у Рівненській, Волинській, Київській, Сумській та Полтавській областях – до мінус 6-10°С, що вище критичної температури вимерзання. Наприкінці декади на окремих полях Херсонської ї та Запорізької областей спостерігалася льодяна кірка.

Загалом, з початку зими і станом на 10 лютого погодні умови для перезимівлі озимих культур в Україні в цілому складалися задовільно, що підтверджено результатами відрощування зразків зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 25 січня 2021 року. За узагальненими результатами,  у невеликої кількості зразків  виявлено незначну зрідженість посівів – не більше 10% загиблих рослин, що в межах природньої зрідженості. І лише у 5% зразків з Луганської області зрідженість склала в межах 11-20%. У відрощених зразках озимого жита, озимого ячменю, озимого ріпаку та багаторічних трав зрідженості не виявлено.

Перегляди: 1