Головна Новини Ринок України Північно-Кримський канал зазнає збитків через дощове літо

Північно-Кримський канал зазнає збитків через дощове літо

У посушливому таврійському степу вода для поливу раптом стала зайвою. Якщо минулого року аграрії півдня України просили зволожити їхні поля ще в квітні, то нині через безперервні зливи вони й самі не проти цю вологу комусь «позичити». Та якщо хлібороби страждають через перетворення своїх нив на болота, то меліоратори — через втрату доходів, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

Тільки Північно-Кримський канал на Херсонщині вже недорахувався п’яти мільйонів гривень платежів за транспортування дніпровської води на зрошення.

«Торік на 8 липня ми вже подали на поля 128 мільйонів кубометрів дніпровської води. А нині на цю дату – 80 мільйонів кубометрів, тобто у півтора раза менше. У відповідній пропорції зменшилися фінансові надходження до спецфонду, з якого оплачуємо ремонти обладнання, купівлю потрібної техніки й запчастин. Відповідно, всі програми довелося «пригальмувати». Грошей вистачає тільки на податки й зарплату трудовому колективу», — визнає начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко.

Звісно, поливному сезону на півдні ще далеко до «фінішу». Зберуть озимі — підуть ярі, за ярими — овочеві й баштанні культури, які теж просять пити. Тож якщо зливи до початку серпня припиняться, як це обережно прогнозують синоптики, послуги меліораторів аграріям ще знадобляться.

Перегляди: 1