Головна Новини Ринок України Поліція встановила винних в отруєнні сірих журавлів на Херсонщині

Поліція встановила винних в отруєнні сірих журавлів на Херсонщині

На Херсонщині правоохоронці нарешті завершили перший етап розслідування причин екологічної катастрофи — масової загибелі рідкісних птахів у заповіднику Асканія-Нова, котрі годувалися отруєним зерном (приманкою для мишей) на основі токсичного препарату бродіфакум.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

З’явився й поки що єдиний кандидат на лаву підсудних. Каховська окружна прокуратура узгодила поліцейське повідомлення про підозру агроному одного з місцевих сільгосппідприємств, яке є підрозділом національного агрохолдингу.

За даними слідчого управління ГУ Національної поліції Херсонщини, саме він давав робітникам прямі вказівки всуціль «засівати» приманкою поля, аби виходило швидше та простіше. А не розміщувати зерно безпосередньо в нірках гризунів, як треба за технологією. Унаслідок цього одних тільки «червонокнижних» сірих журавлів упродовж минулої зими загинуло 218. А завдані природі збитки перевищили 3,2 мільйона гривень.

Звісно, було б неправильно перетворювати одного-єдиного підозрюваного на цапа-відбувайла. Адже безвідповідальне розкидання токсичних приманок так, щоб вони буди доступними не тільки для мишей, а й для птахів, було досить поширеною практикою і в інших господарствах по сусідству. І журавлі, огарі, граки продовжували гинути не тільки взимку, а аж до травня поточного року (втрачено більш як тисячу пернатих). Тому підозри незабаром можуть отримати посадовці ще трьох сільськогосподарських підприємств. Якщо суд визнає їх винними за статтею 247 КК України (порушення законодавства про захист рослин), вони відшкодовуватимуть ще майже сім мільйонів гривень. Але й це ще не буде остаточним завершенням тривалого й складного розслідування з численними експертизами, наголошують у Головному управлінні Національної поліції Херсонщини.

«Нині встановлюємо, звідки в Україну ввозили приманку на основі токсичного бродіфакуму, хто і де її сертифікував, як розмитнювали. На це потрібен ще не один місяць. І не виключено, що за результатами перевірок у справі фігуруватимуть не тільки аграрії, а й чиновники з різних міністерств та відомств», – прокоментував начальник Головного управління Національної поліції Херсонщини, полковник Олександр Прокудін.

Перегляди: 1