За даними Спілки молочних підприємств України, поголів’я корів в Україні невпинно знижується – як у підприємств, так і у господарств населення.
Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «Бізнес Цензор».
Як зазначив керівник експертно-аналітичного відділу СМПУ Леонід Тулуш, на жаль, цьогоріч негативний тренд збережеться – загальне зниження на початок 2025 року складе понад 6,5% – кількість корів в Україні нараховуватиметься менш як 1,2 млн.
При цьому ще на початку 2018 року в Україні налічували понад 2 млн. голів, тобто за 7 років втрачено понад 40% поголів’я. Із них: у господарствах населення – майже половину (з 1,55 млн. у 2018-му до 0,8 млн. голів у 2025-му); у підприємств – майже 20% (із 0,47 млн. до менш як 0,38 млн. відповідно).
За словами фахівців, за останні майже десять років продуктивність корів зросла у 1,4 раза. Але надої все одно суттєво знизилися – із 10,3 млн. тонн у 2017 році до очікуваних 7,3 млн. тонн у 2024- у. Тобто зниження обсягів впало на понад 29%.
«Темпи зниження обсягів виробництва молока значно перевищують темпи зниження обсягів виробництва інших видів тваринницької продукції. Зокрема, обсяги виробництва м’яса свиней знизились за той же період лише на 13%, а обсяги виробництва м’яса птиці навіть зросли на 11,5%», – зауважив Тулуш.
Основною причиною такого значного зниження обсягів виробництва саме молока називають надвисоку частку господарств населення. У загальних обсягах виробництва ще у середині 2010-х вона сягала 75%. Для порівняння, у виробництві м’яса свиней цей показник складав близько 50%, птиці – близько 15%. Наразі частка господарств населення у виробництві молока знижується, але залишається надвисокою – понад 60%.