Головна Економіка і аграрна політика Рентабельність технічних конопель може сягати 180%

Рентабельність технічних конопель може сягати 180%

Лібералізація вирощування конопель позитивно вплине на розвиток галузі. Реформа остаточно запрацювала в серпні 2024 року, тому фермери остаточно відчують регуляторні послаблення у наступному році перед посівною.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Delo.ua.

Також галузі сприяє відкриття індустріальних парків, що спрямовані виключно на сферу вирощування і переробки промислових конопель. Зараз в Україні діють два таких кластери: індустріальний парк «Ма’Рижани» в Житомирській області, головним резидентом якого є однойменна Ma’Rijany Hemp Company, а також HEMPY UA Industrial park у Рівненській області. Такий формат розміщення переробних кластерів в регіонах традиційного вирощування конопель сприяє скороченню логістичних витрат і дозволяє обєднувати під одним дахом кілька компаній одного профілю.

Вирощування промислових конопель перспективне для України ще і через високий попит на них в Євросоюзі, зазначила голова ради директорів Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України Віра Ульянченко. З 2015 по 2022 рік виробництво конопель в ЄС виросло на 84% — з 97 тис. тонн до 179 тис. тонн, і продовжує збільшуватись разом з попитом.

«Зараз Європа здатна повністю переробити вирощені в Україні коноплі, і готова споживати ще більше. Враховуючи малі обсяги їх вирощування у нас, європейський ринок збуту є, фактично, необмеженим для нашого бізнесу», – запевнила вона.

Тож аграріям варто придивитись до вирощування конопель на експорт. На цей товар не встановлені мита та квоти, а його постачання не дратує фермерів з сусідніх країн і не призводить до протестів, як це сталося торік з зерном, цукром чи курячими яйцями.

Перегляди: 0