Головна Овочівництво Українські кавуни цього року витіснили російські з ринку Білорусі

Українські кавуни цього року витіснили російські з ринку Білорусі

Вперше за останні одинадцять років Україна стає головним постачальником кавуна на ринок Білорусі, витіснивши з нього Росію.

При цьому, несприятливі умови для експорту в порівнянні з Росією залишаються, а вартість логістики зросла, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

«В Україні вища ставка ПДВ на фрукти у порівнянні з РФ і додаткові витрати на упаковку в розмірі 3 центів за кг, що, фактично відповідає вартості самого кавуна в Україні. Попри це український херсонський кавун зараз більш конкурентоспроможний на ринку Білорусі, ніж астраханський», – зазначив консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Федір Рибалко.

За даними цінового моніторингу, вже три тижні різниця в гуртових цінах на кавун між ринками Білорусі та України досягає $0,22-0,23 за кг., що підігріває попит на нього. Через це експорт херсонських кавунів до Білорусі останнім часом почав набувати масового характеру попри зростання вартості транспортування. Білоруські імпортери все активніше цікавляться закупівлями кавунів з України.

Білорусь щороку імпортує близько 30 тис. тонн кавунів. Традиційно вони здебільшого закуповувалися саме в Україні, проте завдяки субсидуванню поставок залізницею і відсутності митних зборів в рамках ЄАЕС, Росія в останні роки змогла фактично витіснити Україну з ринку Білорусі, поставляючи з більш віддаленої Астрахані кавуни за конкурентною ціною.

Водночас Україна у 2019 році встановила антирекорд експорту кавунів в Білорусь – всього 379 тонн – майже в 50 разів менше, ніж у 2010 році, коли Білорусь імпортувала майже 18 тис. тонн української продукції. При цьому Україна активно розвивала експортні поставки кавунів в країни Євросоюзу, експортувавши їх у 2020 році понад 33 тис. тонн.

Перегляди: 1