
За розрахунками науковців ННЦ «Інституту аграрної економіки», цього року обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть збільшитися на 3% проти показника 2024 року. Водночас прогнозовані обсяги виробництва значно поступатимуться показнику 2021 року.
Про це повідомив директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко, передає «ПроАгро Груп».
«Прогнозовані обсяги виробництва валової продукції сільського господарства у 2025 році значно поступаються показнику 2021 року (-19.1%), а також на 2,6% менші за показник 2023 року», – зазначив він.
У рослинництві очікується зростання валової продукції на 3,4%. Воно зумовлено насамперед розширенням посівних площ під олійні культури, зростанням урожайності кукурудзи та потенційним покращенням агротехнологій в цілому. Водночас, через прогнозовані несприятливі погодні умови можливе зниження врожайності окремих культур, зокрема ріпаку та жита.
Обсяги виробництва продукції тваринництва, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, збільшаться проти 2024 року на 1,5% при зростанні продукції вирощування птиці (+5,5%) та свиней (+4,6%) та зменшенні по інших видах, зокрема, яловичина (-12%) та вовна (-29,3%).
За оцінками науковців, основними викликами для агровиробників, як і в попередні роки, залишаються:
- негативний вплив кліматичних змін, особливо в період вегетації;
- низька забезпеченість кадрами, насамперед технічних спеціальностей у зв’язку з їх мобілізацією на військову службу для боротьби з російською агресією;
- вагомі втрати інфраструктури, особливо у регіонах, що були окуповані чи знаходяться поблизу зони ведення бойових дій;
- проблеми фінансового забезпечення, відсутність інвестицій;
- продовження спаду виробництва в господарствах населення, в яких за роки збройної агресії РФ проти України обсяги валової продукції зменшилися більше як на 18%, що свідчить про занепад мотивації селян до господарювання.
В цілому, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, очікуване у 2025 році виробництво сільськогосподарської продукції дозволить забезпечити внутрішні продовольчі потреби держави.
«При цьому по окремих видах продукції рівень забезпечення навіть зростатиме – і хоча й не перевершить довоєнний, проте свідчить про стійкість вітчизняного агровиробництва», – підсумував Лупенко.