
Скорочення посівних площ під житом внаслідок незацікавленості аграріїв у його вирощуванні призведе до дефіциту пропозиції зернової на внутрішньому ринку, передає «ПроАгро Груп».
«З упевненістю можна сказати, що у сезоні 2025/26 буде дефіцит жита. Уже зараз в Україні частково переробляється польське жито, а хлібопекарі користуються балтійським житнім борошном», – заявив директор Спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.
За його словами, дефіцит жита є наслідком небажання аграріїв сіяти зерновуу, оскільки її врожайність на третину нижча, ніж у пшениці – до 40 ц/га проти 60 ц/га, а ціна – нижча. Попит на жито відсутній на експортному ринку, а обсяг споживання на внутрішньому недостатній, щоб зацікавити сільгоспвиробників.
Тим не менш, наразі ціна на жито цілком конкурентна: якщо рік тому 1 тонна зернової коштувала 6-7 тис. грн, то станом на травень 2025 року вона зросла вже вдвічі – до 12-14 тис. грн. Цьому сприяла не лише нестача внутрішньої пропозиції, а й припинення експорту жита з Білорусі, який раніше покривав дефіцит балансу.
Зростання цін має надалі підвищити зацікавленість українських аграріїв у вирощуванні жита. Однак поки слід очікувати на те, що вартість житнього хлібу зростатиме, а купити його буде важче, оскільки багато виробників просто перестануть його виготовляти.